Milyen gyakorlatokat lehet végezni a lábak visszéreivel

gyakorlatok visszérre

A varikózus vénák a vénák hosszának és átmérőjének növekedését jelentik, amelyet az érfal elvékonyodása kísér. A betegség oka az érfalak rugalmasságának megsértése, az érszelepek diszfunkciója miatt. Az alsó végtagok és az emberi test más szegmenseinek varikózus vénáinak kezelése gyógyszeres kezelésből és speciális terápiás gyakorlatokból áll.

A terápiás gyakorlatok előnyei

gyakorlatok visszér kezelésére

A varikózis olyan betegség, amely megakadályozza, hogy minőségi és teljes életet éljen. Szinte lehetetlen megszabadulni tőle, de számos módszer létezik az erek állapotának javítására, az exacerbációk és szövődmények megelőzésére. A patológia sokkal gyakrabban érinti a nőket, mint a férfiakat. A statisztikák azt mutatják, hogy a visszerek leggyakrabban munkaképes korban, 30-40 év után alakulnak ki.

A megfigyelések azt mutatják, hogy az ülő életmódot folytató embereknél fennáll a visszér kialakulásának veszélye. Ezért a betegség elleni küzdelem fő eszköze a terápiás gyakorlatok. Tapasztalt phlebológusok és érsebészek fejlesztették ki. A komplexum speciális gyakorlatokon alapul, amelyek:

 • normalizálja a nyirok kiáramlását;
 • javítja az általános fizikai erőnlétet;
 • növeli az állóképességet;
 • aktiválja az artériás véráramlást;
 • felgyorsítja a vérkeringést;
 • növeli az érrendszeri tónust.

Az ülő életmód és a mozgáshiány torlódást okoz a szervekben, különösen az alsó végtagokban, ami megnöveli a vér folyadékának nyomását az ereken, a nyirok feleslegét. Érzésekben ez lábfájdalom, mozgási nehézség, duzzanat formájában nyilvánul meg. A speciálisan kialakított rendszer szerinti rendszeres terhelés megszünteti a kényelmetlenséget és a fájdalmat.

Ki mutat gyakorlatokat a varikózus vénákra?

terápiás gyakorlatok visszér kezelésére

A visszér gyógytorna elsősorban azoknak javasolt, akiknél már diagnosztizáltak alsó végtagi visszérgyulladást a szakemberek. Ezenkívül speciális gimnasztikai gyakorlatokat kell végeznie az emberek számára:

 • ülő életmód vezetése;
 • akinek az a feladata, hogy hosszú ideig üljön vagy álljon;
 • rossz szokások;
 • inkább gyakran keresztbe teszik a lábukat ülve;
 • akinek rokonai ebben a betegségben szenvednek.

A szakértők azt tanácsolják, hogy napi 15-30 percet végezzenek terápiás gyakorlatokat. Jobb, ha a gyakorlatokat naponta többször végezzük. A nap folyamán óránként tartson szünetet a mozgáshoz.

Tanács!

A terápiás gyakorlatok egyik leghatékonyabb és legmegfizethetőbb változata a gyaloglás. Minden nap legalább 10 ezer lépést kell megtenni a lábak ereinek egészsége érdekében.

A fizikai aktivitás jellemzői

A varikózisos vénák negatív hatása a fizikai aktivitás hiánya és a túlzott terhelés. Ne vegyen részt a terápiás gyakorlatokban a kimerültségig.

A terápiás gyakorlatok másik fontos tényezője a ruházat. A gimnasztikához nem szükséges szűk és szorító egyenruhát viselni. Ez különösen igaz az alsó végtagokra. A leggings, bricsesznadrág, szűk nadrág nyomást gyakorol a bőrre és összenyomja az ereket. Válassz természetes anyagokból készült bő szabású melegítőnadrágot.

Az órák megkezdése előtt feltétlenül konzultáljon vezető orvosával. A torna után is érdemes orvoshoz fordulni. Legyen szabály, hogy 2 havonta egyszer menjen el phlebológushoz vagy angiosebészhez. Az elemzések és a diagnosztika folyamatos nyomon követése lehetővé teszi a patológia ellenőrzés alatt tartását, a javulások vagy szövődmények azonosítását, valamint a további intézkedések korrigálását.

Milyen sportokat lehet űzni visszérrel?

Az alsó végtagok varikózus vénáival minden olyan sport látható, amely nem jár hirtelen mozgásokkal és túlzott terhelésekkel a lábakon. Az orvosok azt javasolják, hogy előnyben részesítsék:

 • úszás;
 • Pilates
 • tánc, legfeljebb 40 perc;
 • séta;
 • kerékpározás;
 • futás, legfeljebb 15 perc;
 • jóga.

Minden olyan sportág, amelyben megengedett ülő vagy hanyatt fekvés, megengedett a visszér esetén. Például gyakorlatokat végezhet a karokra, a hasra, fejlesztheti a rugalmasságot.

Mit ne tegyünk visszérrel

Ne vegyen részt olyan sportokban, amelyek a lábak fokozott igénybevételével járnak. Ha alsó végtagja visszértágulatban szenved, a következő gyakorlatok és tevékenységek ellenjavallt Önnek:

 • harc;
 • step aerobik;
 • erősítő gyakorlatok a lábakon az izomtömeg növelése érdekében (lábnyomás);
 • előre és oldalra dől;
 • guggolás;
 • fitnesz;
 • röplabda;
 • kosárlabda;
 • futball;
 • ugrókötél;
 • jégkorong, stb.

A fentiek végrehajtása során az edények szelepeinek teljes körű működése nem következik be. Az érfalak megfeszülnek, a szelepek nem mozgatják a fordított áramlást, ennek következtében nincs ellentétes véráramlás.

Fontos!

Nagy figyelmet kell fordítani a cipőkre. Visszér esetén előnyben kell részesíteni a jó minőségű tornacipőket vagy légtalpú sportpapucsokat.

A fő gyakorlatsor minden típusú betegségre

A magasan képzett phlebológusok által kidolgozott általános gyógytorna-komplexum a varikózis minden típusára alkalmas. Az órákra készítsen csúszásmentes szőnyeget, kényelmes egyenruhát és speciális cipőt. Alap gyakorlatok:

 1. Fekvő helyzetből az egyik lábát a mellkasához kell húznia, és a térdízület alá kell szorítania. Ezt követi egy megfeszített végtag, kiegyenesítjük és néhány másodpercig fagyasszuk. Óvatosan engedje le. Tegye ugyanezt a második lábbal.
 2. Fekvő helyzetből emelje fel mindkét lábát, tartsa egyenesen néhány másodpercig. Ezután hajlítsa meg a térdét, és ismét egyenesítse ki. Maradjon ebben a helyzetben. Engedje le mindkét lábát, és 3-4 másodperc múlva ismételje meg a ciklust.
 3. Hanyatt fekvő helyzetből emelje fel a lábát derékszögben, és végezzen forgó mozgásokat a lábfejen felváltva minden végtaggal. A gyakorlatot az óramutató járásával megegyezően és az óramutató járásával ellentétes irányban kell végezni.
 4. Hanyatt fekvő helyzetből emelje fel a lábát derékszögben, rögzítse néhány másodpercig, és intenzíven dolgozzon a lábujjakkal.
 5. Fekvő helyzetből emelje fel a lábát derékszögben, és végezzen mozdulatokat a lábával, zoknit nyújtva és maga felé húzva. Ezenkívül a lábakat oldalra kell forgatni - be és ki.
 6. A széken ülő helyzetben ki kell egyenesíteni a lábát és mozgatni a lábát különböző irányokba, valamint körkörös mozdulatokat kell tenni az egyik és a másik irányba.
 7. A háton vagy a hason fekvő helyzetből a test mentén nyújtott karokat a lábakhoz kell nyomni, és felváltva emelni kell az egyenes lábat a lehető legmagasabbra. A legmagasabb ponton rögzítse a végtagot néhány másodpercre, és óvatosan engedje le.
 8. Álló helyzetből belégzéskor emelje fel a felső végtagjait, tárja szét, döntse előre a testet és az egyik lábát, nem hátra. Rajzolj egy "fecskét".
 9. Álló helyzetből görgessen a saroktól a lábujjakig és hátra, simán átadva a testsúlyt.
 10. Sétáljon a szobában a sarkadon vagy a lábujjain felváltva 15 percig.

Minden gyakorlat jótékony hatással van az erek állapotára, a vér- és nyirokáramlásra. Mindegyiket 10-15 alkalommal meg kell ismételni. Jobb, ha megtalálja a lehetőséget a teljes komplexum elvégzésére naponta legalább kétszer.

gyakorlatok visszérre

Láb gyakorlatok

Az alsó végtagok varikózisának terápiás gyakorlatai közé tartozik az erek kiürítése, a véráramlás és a nyirokáramlás aktiválása:

 1. Hanyatt fekvő helyzetben tegyen egy nagy párnát vagy több kicsi párnát a lábak alá. Ügyeljen arra, hogy a lábak vízszintesen legyenek, és 20 fokkal térjenek el a padló vízszintesétől. Lazítson ebben a helyzetben.
 2. Hanyatt fekvésből a padlón hajlítsa be az alsó végtagjait, sarkait támasztva a padlóra. A karok a test mentén kinyújtva fekszenek a háton, a csípőn. Belégzés közben emelje fel a törzs felső végét, és üljön le. Kilégzéskor lassan és finoman feküdjön le.
 3. Fekvő helyzetből, a test mentén nyújtott karokkal emelje fel mindkét lábát 20 fokkal, majd a padlót a lábak közé szorított párnával. Kilégzéskor engedje le a lábát.
 4. Fekvő helyzetből összpontosítson a felső vállövre és a lábakra. Belégzés közben emelje fel fenekét és lejjebb a hátát a padlóról, fagyjon meg néhány másodpercre, és kilégzéskor engedje le magát.
 5. Fekvő helyzetből ki kell nyújtani a karjait a test mentén, a lábát térdre kell hajlítania és a padlóra kell helyeznie. Ezután húzza be és húzza ki a gyomrot, mélyen be- és kilégzéssel.

Minden gyakorlatot legalább 15 alkalommal kell elvégezni. A rendszeres testmozgás megelőzi a szövődményeket és javítja a vénák minőségét.

Kéz gyakorlatok

A varikózis okozta kellemetlenségek csökkentése és az erek állapotának javítása érdekében végezze el a következő terápiás gyakorlatokat:

 1. Fekvő helyzetben a megnyúlt egyenes alsó és felső végtagokat derékszögben kell emelni. Tartsa a pozíciót néhány másodpercig egyenletes mély lélegzettel. Rázgassa a karját és a lábát 2-3 percig emelt helyzetben.
 2. Állva tegye a tenyerét a feje mögé, és hajtsa össze a fej hátsó részén lévő zárba. Végezzen sima testfordulatokat jobbra és balra.
 3. Álló helyzetben a karjait a padlóval párhuzamosan előre kell nyújtania, és a tenyerét ökölbe kell szorítania. Tartsa a pozíciót néhány másodpercig, és tárja szét az ujjait, amennyire csak lehetséges.
 4. Fekvő helyzetből emelje fel az egyik karját, miközben a másik kezével ellenáll a felemelkedő végtag csuklójának. Csináld mindkét kezedre.
 5. Álló helyzetből emelje fel kinyújtott karjait, és erőteljesen szorítsa ökölbe az ujjait és oldja ki őket. Fuss legalább 80-szor.

Minden gyakorlatot legalább 15-20 alkalommal kell elvégezni. A legnagyobb hatást a terápiás gyakorlatok adják, amelyeket naponta legalább kétszer kell végrehajtani.

Hasznos!

A vénák állapotában nagy jelentőséggel bírnak a rossz szokások, különösen a dohányzás. Hagyja fel a cigarettát, amely hátrányosan befolyásolja az erek állapotát.

Gyakorlatok a kismedence számára

A kismedencei visszér esetén gyakorlatokat kell végezni, amelyek célja a torlódások megszüntetése:

 1. Fekvő helyzetből emelje fel térdre hajlított lábait, és hajtsa végre a „bicikli" gyakorlatot. Ügyeljen arra, hogy a hát alsó része a padlóhoz legyen nyomva. Végezzen szimulált kerékpározást az egyik és a másik irányba. Forgassa a lábát legalább 3 percig egy irányba.
 2. Fekvő helyzetből nyújtsa ki a karját a test mentén, a kinyújtott lábakat emelje 20-25 fokkal a padló fölé, és végezze el a vízszintes olló gyakorlatot.
 3. Fekvő helyzetből nyújtsa ki a karját a test mentén, emelje ki nyújtott lábait 40-55 fokkal a padló felszíne fölé, és végezze el a „függőleges olló" gyakorlatot.
 4. Hanyatt fekvő helyzetből a fejre és a lapockákra kell összpontosítani. Belégzés közben emelje fel a lábát, és tépje le a fenekét a padlóról - hajtson végre nyírfa állást. Támassza meg a hát alsó részét a kezével. Tartsa a lábát a padlóhoz képest derékszögben nyújtva, és térdre hajlítsa.
 5. Álló helyzetből a lábakat szélesebbre kell tárni, mint a vállak. Egyenesítse ki a hátát, belélegzés közben lassan ereszkedjen le félig guggolásba anélkül, hogy a padlóval párhuzamos combokat elérné. Rögzítse magát ebben a helyzetben néhány másodpercre. Lassan vegye fel a kiinduló helyzetet.
 6. A padlón ülő helyzetből a hátranyújtott karokra kell hangsúlyt fektetni. Az egyik lábát térdben kell behajlítani, a másikat pedig, maximális amplitúdóval kiegyenesíteni, fel kell emelni.

Minden gyakorlatot 15-20 ismétlésben kell elvégezni.

További gyakorlatok

A varikózus vénák elhelyezkedésétől függetlenül végezzen többször egy komplexet, amely hozzájárul a vénás erek általános erősítéséhez:

 1. Álló helyzetből görgessen a lábujjaktól a sarokig, átviszi testsúlyát. Ne végezzen hirtelen mozdulatokat, lélegezzen mélyen és egyenletesen, őrizze meg egyensúlyát. Csinálj legalább 30 tekercset.
 2. Álló helyzetben sétáljon a helyén anélkül, hogy felemelné a lábujjait, felváltva emelje meg a sarkát, és helyezze át testsúlyát egyik lábáról a másikra. Végezzen el legalább 30 gyakorlatot.
 3. Álló helyzetben lélegezzen be, húzza hátra a vállát, próbálja összekapcsolni a lapockákat, és kinyújtja a mellkasát. Kilégzéskor hajtsa vissza a vállát előre, és hajtsa le a fejét a mellkasára. Végezze el a gyakorlatot lassan, legalább 15-20 alkalommal.
 4. Álló helyzetből lélegezzen be, egyenes karjait emelje fel, és nyújtsa a lábujjakon. Fagyassza le néhány másodpercre, és lassan engedje le magát. Ismételje meg legalább 15-20 alkalommal.
 5. Bármilyen helyzetben feszítse meg és lazítsa el a farizmokat. Feszültség alatt néhány másodpercre fagyassza le. Csinálj naponta több sorozatot. Az ismétlések száma egyszerre legalább 15-20.

Ezek a gyakorlatok nem igényelnek sok időt, de kiváló eszközként szolgálnak a nyirok és a vénás vér áramlásának aktiválásához.

Gyakorlatok a varikózis megelőzésére

Minden betegséget jobb megelőzni, mint gyógyítani. Ha Ön veszélyeztetett, vagy minden előfeltétele megvan a varikózis kialakulásához, kezdje el előre a megelőző gyakorlatokat:

 1. Hanyatt fekvő helyzetben nyújtsa ki a karját a törzs mentén. Emelje fel kiegyenesített lábait egy alacsony székre. Felváltva húzza maga felé a lábujját. Végezzen legalább 15-20 ismétlést minden lábbal.
 2. Fekvő helyzetben nyújtsa a felső végtagokat a test mentén, emelje fel a kiegyenesített lábakat és terítse szét oldalra, amennyire csak lehetséges. Végezze el a lábfej forgómozgását kifelé és legalább 15-20-szor mindkét irányban.
 3. Hanyatt fekve nyújtsa egyenes karjait a test mentén. Emelje fel egyenes lábát 45 fokra, és tárja szét őket. Végezzen körkörös mozdulatokat térdre hajlított lábakkal be és ki. Végezzen 15-20 ismétlést.
 4. Fekvő helyzetből emelje fel a kiegyenesített lábakat, miközben belélegzi. Emelje fel a fenekét a padlóról, és segítsen magának a kezével, hogy rögzítse a hát alsó részét. Győződjön meg arról, hogy a lábai merőlegesek a padlóra. Nyújtsa ki a lábát oldalra, és lendítsen balra-jobbra és előre-hátra. Tartsa egyensúlyát.

A nap folyamán időről időre végezzen néhány könnyű ugrást a lábujjain. Ezután tarts szünetet, és ugorj újra.

További módszerek a betegség kezelésére

A varikózus vénák további ajánlásaiként az orvosok átfogó megközelítést javasolnak a probléma kezelésére:

 • állítsa be az étrendet, vegyen fel zöldségeket, gyümölcsöket, halat és tenger gyümölcseit a menübe;
 • megtagadni a rossz szokásokat;
 • válasszon kényelmes fehérneműt, amely nem korlátozza a mozgást;
 • viseljen kompressziós harisnyát, harisnyát, harisnyát;
 • végezzen terápiás gyakorlatokat;
 • séta minden nap;
 • úszni menni;
 • menj el nyirokmasszázsra.

Számos népi módszer is létezik a varikózis kezelésére.

talpmasszázs visszérre

Masszázs

Az alsó végtagok visszéreinek masszázsát szakképzett szakembernek kell elvégeznie. Ez a masszázsvonalak mentén végzett mozgások sémája, amely felgyorsítja a nyirok áramlását és javítja az erek aktivitását. Ha nincs lehetősége tanfolyami masszázson részt venni egy egészségügyi intézményben, végezze el a manipulációkat otthon, emlékezve néhány szabályra:

 1. Minden mozgást a nyirokcsomókra kell irányítani. Például, ha a térd alatti lábat masszírozza, akkor hajtsa végre az összes áthaladást az alsó lábtól a térdkalácsig. Alatta koncentrálódik a nyirokcsomó.
 2. Ne nyomja túl erősen. Állítsa be a nyomás erejét, ne engedje, hogy az edények becsípődjenek.
 3. Használjon masszázskrémeket vagy kenőcsöket a visszér kezelésére.

A munkanap végén végzett könnyű talpmasszázs jótékony hatással lesz az általános közérzetre, szétoszlatja a nyirokkeringést és enyhíti a fáradtságot.

Diéta

varikózus vénák kezelésére szolgáló termékek

A varikózus vénák étrendje tartalmazza a megfelelő táplálkozás általános elveit:

 • kizárni a sült, sózott, füstölt;
 • korlátozza a sóbevitelt;
 • igyon legalább 1, 5 liter tiszta ivóvizet;
 • enni naponta zöldséget és gyümölcsöt;
 • gazdagítsa étlapját halételekkel;
 • enni gabonapelyhet reggel;
 • lemondani a lisztről, édes, állati zsírokról, margarinról;
 • előnyben részesítse a sovány húsokat - pulyka, csirke, nyúlhús, marhahús, borjúhús;
 • pároljuk vagy főzzük az ételt.

A kiegyensúlyozott étrend mellett orvosával együtt válasszon vitaminkomplexet. Fontos, hogy csökkentsük a súlyt, ha az messze van a normálistól. A vénákra nehezedő fokozott nyomás komplikációkat okoz.

etnotudomány

A varikózus vénák kezelésének segédeszközeként vannak olyan népi receptek, amelyek pozitívan bizonyultak:

 1. Kenőcsök fatetűből, vadgesztenyéből, celandinból, ürömből, káposztából, Kalanchoe-ból, fűzfa kéregből. Az elkészítéshez vegye ki az egyik zúzott nyersanyagot, keverje össze 300 ml növényi olajjal, és melegítse vízfürdőben 15 percig. Hűtsük le és szűrjük le a keveréket. A sűrűség érdekében adjon hozzá állati zsírt a termékhez. Naponta dörzsölje be a gyógyszert a lábába.
 2. Kalanchoe tinktúrája. Vegyük az apróra vágott gyógynövényt, és öntsük fel orvosi alkohollal 1: 1 arányban. Hagyja a keveréket sötét, hűvös helyen 2 hétig. Ezután naponta este dörzsölje be a bőrbe a lábszártól a térdig.
 3. Almaecet. Közönséges 9%-os almaecetet kell bedörzsölni az alsó végtagokba. A termék gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek az edényekhez szükségesek. Hatékonyan enyhíti a duzzanatot és javítja a vérkeringést.
 4. Mézes pakolás. A természetes mézet felvisszük a láb bőrére, és polietilénbe csomagoljuk. A méz hasznos összetevői jótékony hatással vannak az erek állapotára. Expozíciós idő 2 órától.
 5. Káposztalevélből tömörít. A káposzta hatékonysága a rosszul gyógyuló sebek, bőr- és vénagyulladások ellen már régóta bizonyított. Vigye fel a lábakra, és rögzítse fóliával. Eltarthatja legalább 2 órát, vagy hagyhatja egy éjszakán át.
 6. Jódhálók. A lábakra egy hálót rajzolnak közönséges orvosi jóddal egy vattacsomóval. Az eszköz javítja a gyulladt vénák állapotát.

Figyelem!

A népi gyógymódok elkészítéséhez orvosi alkohol helyett vodkát használhat.

Ne hagyatkozzon csak a hagyományos kezelési módszerekre. A kezelést orvossal kell kiválasztani.

Ellenjavallatok a varikózus vénák fizioterápiás gyakorlataihoz

A patológiában nem terhelheti túl a lábakat. A fizikai komplexeket úgy tervezték meg, hogy eltávolítsák a fájdalmat és javítsák a vénák állapotát. Tartózkodnia kell a terápiás gyakorlatoktól, ha:

 • a varikózus vénák súlyosbodása;
 • az állapot rosszabbodása edzés után;
 • a varikózus vénákkal nem összefüggő betegségek.

Bármilyen kellemetlen érzést jelenteni kell az orvosnak. Csak szakemberrel együtt választhatja ki a megfelelő kezelést.

Következtetés

A varikózus vénák kezelésében fontos a probléma átfogó megközelítése. A gyógyszeres terápia mellett a terápiás gyakorlatok nagy hatékonyságot mutatnak. A gyakorlatok sikere a terhelés rendszerességétől és kiszámításától függ. Rendszeresen keresse fel orvosát az eredmények ellenőrzéséhez.