Visszerek lézeres kezelése - mi ez, szakaszok, megelőzés

lézeres véna eltávolítás

Az alsó végtagok varikózisa olyan patológia, amelyet a varikózis, a csomópontok kialakulása jellemez. Ez az egyik nagyon gyakori betegség. Annak ellenére, hogy korunkban aktívan fejlődnek a varikózus vénák kezelési módszerei, a betegségben szenvedők számának növekedése riasztó.

Az ezzel a patológiával rendelkező klinikák számának növekedése annak a ténynek köszönhető, hogy sok ember alultáplált (szenvedély a gyors szénhidrátokkal és kis mennyiségű növényi rostot tartalmazó gyorsételek iránt), hormonproblémák vannak a pajzsmirigy hibás működésének hátterében. , mellékvesék a kedvezőtlen környezeti viszonyok hátterében.

egészséges és beteg vénák

Szintén nagyon gyakrana varikózis a terhesség alatt jelentkezik, azoknak a személyeknek, akik szakmájuk sajátosságai miatt állandóan állni kényszerülnek (kockázati csoport - fodrászok, eladók).

Nőknél a visszér kialakulhat a számukra szokatlan erőterhelések hátterében, amikor sportolnak: például súlyzó emelésénél.

Jobb, ha nem késlelteti a visszerek elleni küzdelmet. És az egyik legprogresszívebb kezelési módszer a vénák lézeres kezelése.

Vénák kezelése lézerrel. Ami?

A lézeres vénakezelés minimálisan invazív kezelési módszer. Hatékony a tágult vénák, trofikus fekélyek leküzdésére a lábakon.

A vénák lézeres kezelése alatt a modern sebészek általában azt jelentikendovénás (endovasalis) lézeres koaguláció vagy obliteráció (EVLK, EVLO), abláció. Lényege, hogy a koaguláció, az obliteráció, az abláció az orvosi gyakorlatban egy és ugyanaz. Speciális eszközök segítségével a perforáló (vagyis a felületes és mély ereket összekötő) és a felületes vénákban megszűnik a vér visszafolyása, majd fizikailag, a hőenergia hatására a vénákban vér távozik.

Terminológiai szempontok!

Ha rátérünk a kifejezésekre, az "eltörlés" szó zárást, "abláció" - pusztulást, "koaguláció" - koagulációt jelent. Azazezek a komplexum különböző részei, amelyek egyesítik a kezelés során a beteg vénáknál előforduló folyamatokat.

De a gyakorlatban ez így alakult: amikor a sebész lézerrel dolgozik, az eljárást gyakran „koagulációnak" nevezik, és az „obliteráció", „abláció" kifejezéseket gyakran használják a vénák rádiófrekvenciás kezelésében. Ebben az esetben lézer helyett rádiófrekvenciás generátorral ellátott berendezést használnak. De nincs egyértelmű „kötődés" a lézer- vagy rádiófrekvenciás berendezéshez ezen kifejezések mindegyikére. Ezért a különböző klinikákon lézeres vénakezelést tervező betegek eltérő elnevezéssel találkozhatnak az eljárásnál.

 • Endovénás lézeres koaguláció (EVLK).
 • Endovasalis lézeres abláció (EVLA).
 • Endovénás lézeres termikus abláció.
 • Hőabláció lézerrel.

A lézeres vénák eltávolításának mechanizmusa

A lézer belülről működik a véna lumenén keresztül. Az eljárás lényege, hogy teljesen ellenőrzött falégést hozzunk létre. „lefőzik", „lezárják", majd megindul a reszorpció, azaz. a vénák eltávolításának folyamata kíméletes.

lézeres vénaeltávolító mechanizmus

Az EVLT önmagában vagy összetett műveletekben használhatószkleroterápiával vagy miniphlebectomiával kombinálva.

Az első esetben a vénák egy részét „precízen lezárják, egy részét speciális készítménnyel összeragasztják, a másodiknál a tömítésen kívül a vénák egy részét azonnal kihúzzák egy horoggal, és sikerül.

A vénák lézeres eltávolítása segít megmenteni a pácienst a vénás pangástól, a trofikus rendellenességektől és az ödémától.

A lézer használatának mechanizmusa azon a tényen alapszik, hogy a vénás falra gyakorolt célzott és hatékony hatás mellett a környező szövetek gyakorlatilag nem melegszenek fel.

Ez a következő előnyöket nyújtja a betegeknek:

 • A műtét ambulánsan is elvégezhető, nem szükséges kórházi ápolás (kivéve, ha a patológia erősen fejlett, és emellett mikroflebectomiához kell folyamodni), könnyen elvégezhető bemetszés nélkül, sebészeti beavatkozás nem igényel varrással.
 • Gyorsan visszatérhet normál életmódjához.
 • Elég sok ellenjavallat van (az alábbiakban beszélünk róluk).

Milyen vénák távolíthatók el lézerrel?

Sajnos nem minden vénát lehet lézerrel eltávolítani. Előrehaladott stádiumban és bizonyos anatómiai jellemzőkkel konzervatív műtétet (szikével) alkalmaznak.

De melyik vénát lehet lézerrel operálni?

Fontos odafigyelni a véna lefolyásának sajátosságaira.A lézer csak a vénákat távolítja el lineáris úton. Ha az ér anatómiailag nagy kanyargósságú, akkor nehéz megjósolni, hogyan halad át a lézersugár, és nem lehet biztosítani a fő feltételt az eljárás sikeres végrehajtásához - a mesterséges égési terület átvételéhez.

Ami a lézeres kezelésre jól reagáló vénák típusát illeti, akkorEzek tartalmazzák:

 • Nagy saphena ér.
 • Kis saphena véna.
 • További saphena vénák, amelyek a bőrfelülettől legalább 5 mm mélységben helyezkednek el;
 • Inkompetens perforáló vénák (azaz kifejezetten károsodott vénás kiáramlású vénák, leggyakrabban a láb vénái).

Az EVLT javallatai és ellenjavallatai

az EVLK javallatai és ellenjavallatai

Az EVLK egyetlen indikációja a visszér. A nyílt trofikus fekély sebészi kezelésére is csak az EVLT alkalmazható módszer.

Mi jellemző az 1-4. stádiumú varikózus vénákra?

 1. Visszér.
 2. Vénás malformációk (arteriovenosus malformációk). Fistulák, kóros sipolyok a vénák és artériák között. Előfordulhat, hogy a szem számára láthatatlanok, és csak mikroszkópos vizsgálattal észlelhetők. Kombinálja a közvetlenül a vénás és nyirokrendszeri problémákat. Erős fájdalmat okoz.

Ellenjavallatok

Sajnos a lézeres vénakezelésnek vannak ellenjavallatai:

 • Ischaemiás megnyilvánulások a lábakbana perifériás artériák obliteráló betegségei (krónikus ischaemia) és az alsó végtagok akut ischaemia hátterében. Leggyakrabban atherosclerosisban szenvedő betegeknél. A vénák lézeres eltávolítása ebben az esetben hatástalan lehet. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a kezelés után nem kerülhető el a kompresszió szükségessége, és ez az ischaemia hátterében áll - ez komoly kockázatot jelent az utóbbi progressziójára.
 • Szoptatás. A kockázatok azzal a ténnyel járnak, hogy a szoptatás alatti nőknél megnövekszik a hormontermelés. A szakértők azt javasolják, hogy várja meg a szoptatás leállítását, és csak ezután vegye igénybe a lézeres kezelést.
 • Terhesség.
 • Onkológiai betegségek.
 • Bármilyen patológia az akut stádiumban. Az, hogy egy adott exacerbáció mennyire kritikus egy adott esetben, az orvos határozza meg, figyelembe véve a betegséget és a beteg egyéni jellemzőit.
 • az artériák elzáródásavérrögök.
 • Ingatlanok és az aktív arculat fenntartásának lehetetlenségea beteg élete a műtét után.
 • Gyulladásos folyamat a közelgő műtéti területenbeavatkozások (a krónikus trofikus fekélyek kivételével). A gyulladás a műtét során fertőzés terjedéséhez, majd szepszishez vezethet.

Az endovénás lézeres koaguláció szakaszai

1. szakasz. Orvosi vizsgálat, konzultáció

Fontos, hogy ezeket ne csak sebész végezze, hanemérsebészeti szakképzett szakember, phlebológus. A phlebológus a legteljesebben ismeri az alsó végtagok anatómiájának jellemzőit, a vénás kiáramlás fiziológiáját, a vénák vénás átalakulásának patogenezisét, a billentyűk állapotának sajátosságait a varikózis különböző szakaszaiban.

A phlebológusok célirányosan képzettek a vénákban jelentkező kóros reflux kezelésének módszereiben. Ezek az orvosok a legkompetensebbek az érrendszeri rendellenességek ellátásával kapcsolatos döntések meghozatalában.Flebológusok, nem csak "általános" sebészekŐk adják a legteljesebb ajánlásokat is a helyreállítással kapcsolatban.

2. szakasz. Diagnosztika. Elemzések és funkcionális vizsgálat

Mit tartalmaz a preoperatív vizsgálat?

 • Funkcionális próbák. Többféle van: perforáló vénák kudarcának megállapítására, billentyűelégtelenségre, állapotelemzésre, mélyvénák átjárhatóságára.
 • Vérvizsgálat. Fontos a hematológiai kivizsgálás, az általános és biokémiai vérvizsgálat (részletes) Az orvos kiemelt figyelmet fordít a következő szempontokra: az elemzés eredménye alapján vannak-e a betegnél látens gyulladásos folyamatok, milyen glükózszint, (ez különösen fontos trofikus fekélyekkel járó visszerek, mivel a megnövekedett cukor provokálja fertőzésük előrehaladását), a D-dimer szintje (ez a mutató közvetlenül kapcsolódik a vérrögképződés kockázatának felméréséhez), APTT - tromboplasztin idő (annak ellenére, hogy minimálisan invazív beavatkozásról beszélünk, a vénák manipulálásakor ez a mutató fontos a sebész számára). A vénákon végzett egyéb sebészeti beavatkozásokhoz hasonlóan meghatározzák az Rh-faktort és a vércsoportot, HIV-tesztet, RW-t (szifilisz), HB-t (hepatitis B), HCV-t (hepatitisz C) végeznek.
 • Általános vizelet elemzés. Fontos kizárni a rejtett patológiákat, amelyek hátrányosan befolyásolhatják az általános eredményt.
 • Elektrokardiogram. Ha szükséges, szív ultrahang. Sajnos, ha valakinek problémái vannak a láb vénáival, gyakran a szív nem működik megfelelően. Ez mind a szív- és érrendszer része. Ezért az orvos számára rendkívül fontos a szív állapotának felmérése.
 • Nők számára - nőgyógyász vizsgálata. Egyes esetekben a perineum, a vulva és a varikózus vénák visszerei a kismedencei szervek vénás sokaságának szindróma hátterében alakulnak ki.
 • A vénák és artériák ultrahangja(duplexszel) Az egyik alapvizsgálat, melynek eredményeit a kezelésben felhasználjuk. Az orvos számára fontos a vénák, artériák felépítése, átmérője, vérkeringési sebessége. Mind a kezelési, mind a rehabilitációs séma az ultrahang képétől függ. Ez az erek és artériák teljes képe, amely segít egy kompetens intézkedéscsomag kialakításában az adott beteg kockázatainak megelőzésére.

Mivel a visszérbetegségben szenvedőknek gyakran vannak kísérő betegségei is, gyakran előírják a hasüreg és a kismedencei szervek ultrahangos diagnosztikáját is.

3. szakasz. Előkészítés a műtét előtti napon és a műtét napján

 1. Lábak szőrtelenítése előző nap.
 2. A műtét előtti napon a beteg étkezhetkönnyű reggeli. Ha egy személy bármilyen gyógyszert szed, akkor azokat általában nem törölik. De ezt a szempontot fontos egyeztetni az orvossal. Különösen, ha a gyógyszer mellékhatásai vérzések.
 3. Vidd magaddal a klinikárakompressziós harisnya.
 4. Véna jelölés. A véna jelölésére speciális sebészeti markert használnak. encián festéket tartalmaz, gyorsan szárad. A legtöbb sebészetben használt marker baktericid tulajdonságokkal rendelkezik. Megrajzolják a véna teljes vetületét. A jelölés ultrahang vezérlése mellett történik. A perforációs alaphelyzetbe állítás eredménye attól függ, hogy a jelölést milyen szakszerűen végzik el. A jelölés professzionalizmusa is befolyásolja az esztétikát. A hangsúly nem csak az orvosi, hanem a kozmetikai eredményeken is van. Fontos, hogy a manipulációkat szigorúan a hibás, patológiásan érintett erek lokalizációjának területén végezzék.
 5. Tumeszkáló érzéstelenítés. Hideg helyi érzéstelenítő oldatot használnak. A véna közelében érzéstelenítő "csatolás" jön létre.
 6. Szúrás.
 7. Fényvezető behelyezése a vénába.
 8. EVLO közvetlenül. Az orvos bekapcsolja a berendezést és aktiválja a fényvezetőt. A lézersugárzás bekapcsol, és a fényvezető a véna mentén halad előre.
 9. Tömörítés létrehozása. Az eljárás után kompressziós kötést alkalmaznak (speciális görgőket rögzítenek a vénára, kompressziós harisnyát a lábra).

Ha csak lézeres eltávolítás történik, akkor minden manipuláció körülbelül 40 percig tart.

Ha a lézeres kezelést miniflebectomiával kombinálják, akkor a kezelési idő megnő: a vénák néhány rövid szakaszát vékony szúrással távolítják el. A lézeres kezelés és a mikroflebectomia kombinációja kiváló lehetőség arra, hogy figyelemre méltó esztétikai eredményeket érjünk el nagyon nagy visszér esetén.

Ha fontos a lézeres kezelést szkleroterápiával kiegészíteni, akkor számos vénába speciális gyógyszert fecskendeznek be. A sebészeti technikák ezen kombinációja a telangiectasia (a kis erek kifejezett kiterjedése), a retikuláris varikózus vénák ("érhálózat") esetén releváns.

4. szakasz. Helyreállító

Ebben a szakaszban a legfontosabb a kompressziós harisnya viselése, a visszaesések megelőzése.

A lézeres kezelés megtervezése előtt fontos ismerni a lehetséges szövődményeket.

Komplikációk

Vannak kozmetikai és globálisabbak.

varikózus vénák szövődményei

Kisebb szövődmények

 • Fájdalom. Számos beteg nem érez fájdalmat közvetlenül a beavatkozás után, de 5-6 nap múlvafájdalom az orvosi manipulációkat követő 5-6. napon. Általában ez olyan esetekben történik, amikor a betegek figyelmen kívül hagyják a fizikai aktivitásra vonatkozó szabályokat, és azonnal aktív életmódra váltanak, vagy más patológiák hátterében.
 • Pecsétek.A "forrasztott" véna mellékfolyóinak területén kialakítható. A tömítések nem esztétikusak és lelki kényelmetlenséget okoznak, azonban ha azonnal átveszi az irányítást a tömítések felett,másfél hónap alatt a probléma könnyen orvosolható. Ehhez az orvosok beállítják a tömörítési sémát ebben a zónában. Megfelelően kiválasztott kompressziós harisnya esetén a tömítések feloldódnak.
 • Pigmentáció.A véna reszorpciója idején fordul elő. A probléma nem minden betegnél jelentkezik, csak akkor, ha a véna a bőr közelében helyezkedik el. Ebben az esetben nincs szükség speciális kezelésre.Egy idő után a bőr a legtöbb esetben visszanyeri természetes árnyalatát.. Ha ez nem történik meg, akkor a pigmentációt kozmetikai módszerekkel szüntetik meg. Megfelelően kiterjedt pigmentációs területek fordulhatnak elő azoknál a betegeknél, akiknél a "forrasztott véna" mentén tömítések vannak. Ebben az esetben a hiperpigmentáció "provokátoraivá" válhatnak.
 • A lábak mozgékonyságának csökkenése.A "húr érzésének" megjelenése. Fájdalom nincs, de a láb kinyújtásakor úgy tűnik, hogy madzagot, kötelet kötöttek rá, és ez megzavarja a megszokott „üzemmódban" a szokásos cselekvéseket.Néhány héttel a lézeres koaguláció után a kellemetlen érzés eltűnikegymaga.
 • Ödéma. Gyakrabban - a bokában, a lábszárban. A probléma, akárcsak a tömítések esetében, hatékonyan megoldható a kompressziós harisnya viselési mintájának kijavításával és cseréjével.
 • Szubkután vérzések (hematómák).Ha felszívódó zseléket használ, pár hét alatt elfelejtheti a zúzódásokat.

Nagy szövődmények

 • Gyulladásos folyamatok a szövetekben.Súlyos esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség. De gyakrabban a problémát a kompressziós harisnya viselésének megváltoztatásával oldják meg.
 • A mellékfolyók phlebitise.A lábakban nagy a feszültség. A bőr nagyon vörös lesz (általában csíkos). A bőr hőmérséklete helyileg emelkedik. Flebitis -a minimálisan invazív eljárások ritka szövődménye, de ha kijelentette, ultrahang dopplerográfia, angioscanning, vérvétel javasolt. Ezen eredmények alapján az orvos dönti el, hogy milyen gyógyszereket (gyulladáscsökkentőket, vérhígítókat) ír fel a betegnek, szükséges-e gyógytorna, a kompressziós ruhadarabot szűkebbre vagy kevésbé bőre cseréli. Mindent egy komplexumban határoznak meg, ugyanakkor egészen egyénileg.

A szövődmények megelőzése

A betegeknek kompressziós harisnyát kell viselniük. Általában két pár kötöttáru biztosítja a legjobb hatást. A legszorosabb - közvetlenül a beavatkozás után, és kötöttáru - kisebb nyomással, a kezelés hatásának megőrzése érdekében.

varikózis megelőzése

Fontos, hogy a kompressziós harisnya kiválasztásakor ne csak a márka ismertségét vegyék figyelembe, hanem két feltételt is betartsanak:

A kompressziós harisnyáknak meg kell felelniük a RAL szabványnak. Ebben az esetben a termékeket gondosan elemzik és értékelik a tömörítési szint, a nyomáseloszlás szempontjából.

A kompresszió optimális szintjének értékelését kizárólag orvosnak kell elvégeznie. A kompressziós harisnya önálló kiválasztása és egy vagy másik kompressziós szint felírása óriási hiba, amely tele van fájdalommal és szorítással. Az önértékelés során a páciens gyakran szubjektív érzetekre támaszkodik (egyes harisnyák szűkebbek, mások kevésbé feszesek). De csak az orvos tudja objektíven felmérni, hogy melyik anatómiai vágás és melyik kompresszió az optimális egy adott beteg számára.

Ha a munka dinamikus vagy statikus, de kizárólag álló helyzetben kell dolgoznia,a vénák koagulációja után fontos elkerülni a nagy terhelést, gyakran változtatják a lábak helyzetét napközben.

Fitnesz és sport miatt korrekciót adnak. A legjobb mozgásforma az úszás és a gyaloglás. Hasznos a váltakozó járás a sarkon és a lábujjakon.

De a nyújtás az, ami az eljárás utáni első alkalommal okozhat a legtöbb kárt. Szintén érdemes tartózkodni az ugrálástól, futástól - főleg gyorsítással, súlyzós gyakorlatokkal.