A varikózus vénák szakaszai

lábfájdalom visszérrel

A mai napig tanulmányozták a varikózus vénák összes tünetét és megnyilvánulását, amelyektől különböző korú férfiak és nők szenvednek. Ez lehetővé teszi az időben történő diagnózist és a kezelést. Ha meg szeretné tudni, hogy a varikózus vénák hány stádiuma létezik, és kitaláljuk, milyen változások felelnek meg mindegyiknek, próbálkozzunk tovább.

Az alsó végtagok varikózisának szakaszai

Rendkívül fontos, hogy részletes információkkal rendelkezzünk a varikózis stádiumairól. Ez lehetővé teszi a megelőző intézkedések megtételét és a lábak egészségének megőrzését, elkerülve a súlyos problémákat. Bármilyen kellemetlen érzés az alsó végtagokban, fáradtság és duzzanat lehet a varikózis első jele a kezdeti stádiumban. Ahhoz, hogy megértsük, milyen szintű problémával van dolgunk, meg kell ismerkedni a betegség kialakulásának szakaszaival. A varikózus vénáknak több osztályozása és stádiuma van, amelyek mindegyike lehetővé teszi a vénás betegség jeleinek meghatározását.

A végtagok visszér stádiumainak osztályozása a CEAP szerint

A phlebológusok szerte a világon a CEAP osztályozást használják az alsó végtagok varikózisának stádiumának meghatározására. A betegséget 7 szakaszra osztja:

 • C0 - nincsenek látható jelei az alsó végtagok varikózisának. A kezdeti stádiumot a lábak fáradtsága jellemezheti, a beteg görcsökre és nehézségekre panaszkodik.
 • C1 - telangiectasia megnyilvánulása - szubkután kapilláris hálózat, a retikuláris vénák enyhe kitágulása, legfeljebb 2-3 mm átmérőjű. A varikózus vénák ezen szakaszában a pókvénák mellett hemodinamikai zavarok és a vénás elégtelenség egyéb tünetei is diagnosztizálhatók. A kezdeti varikózis nem igényel sebészeti beavatkozást. Az eltávolítására szolgáló eljárások tisztán kozmetikai jellegűek.
 • C2 - látható visszér. Ebben a szakaszban jól láthatóak a 3 mm-nél nagyobb átmérőjű szubkután vénák, a varikózus csomópontok és a dudorok. A felületes véna billentyűje nem működik megfelelően, emiatt a vér mikrokeringése zavart okoz. Ha a varikózis kezdeti szakasza nem igényel műtétet, akkor az orvos felajánlhatja a probléma megoldását modern sebészeti módszerekkel.
 • C3 - a varikózis ezen szakaszában a végtagok ödémája hozzáadódik a vénák látható változásaihoz. Ez rendszeresen aggasztja a beteget, további kényelmetlenséget okoz járás közben. Ebben a szakaszban gyakran integrált megközelítést alkalmaznak az alsó végtagok varikózisának kezelésére. Ez magában foglalja az alapos diagnózist, a gyógyszeres kezelést, a műtétet és a szakember hosszú távú megfigyelését.
 • C4 - a bőr elszíneződése és elvékonyodása, viszketés, égés és ennek következtében vénás ekcéma jelentkezhet. A trofikus változások zónájában a szövetek barna árnyalatot kapnak, a gyulladt terület nedvessé válhat és kéreggel borulhat. Ha nem kezelik, az ilyen varikózis a betegség súlyosabb szakaszához vezethet. A legtöbb esetben a vénás ekcéma nem könnyen visszafordítható.
 • C5 - gyógyult trofikus fekély. C6 - nyitott trofikus fekély. A lábak varikózisának mindkét szakasza a bőr integritásának megsértésével nyilvánul meg, és elviselhetetlen fájdalmat okoz a betegnek. Ezenkívül a peptikus fekély a szervezet immunitásának általános csökkenéséhez vezet. A tartós nyílt sebek táptalajként szolgálnak különféle fertőzésekhez, amelyek súlyosbíthatják az állapotot. A lábak trofikus visszértágulata az utolsó szakasz, melynek kezelése a beteg véna eltávolításával jár. A helyi kezelés nem ad eredményt.

Meg kell érteni, hogy nem csak a C6 stádiumban lévő lábak varikózisa okozhat peptikus fekélyt. Vannak más betegségek is, amelyek kulcstényezők a trofikus fekélyek kialakulásában. A kezelési módszerek minden konkrét esetben teljesen eltérőek, ezért rendkívül fontos a pontos diagnózis felállítása.

A varikózis első szakasza: leírás és tünetek

Az alsó végtagok varikózus vénáinak stádiumainak tájékoztató jellegű megismeréséhez a betegség szűkebb osztályozását alkalmazzák.

A kompenzációs szakasz, amikor a visszerek legkevésbé kifejezettek, a kezdeti szakasz, amelyet enyhe kényelmetlenség jellemez a lábakban hosszú séta vagy munka során, valamint pókvénák jelenléte. Az edények falának nincs kifejezett deformációja. A varikózis stádiumának veszélye, hogy a betegség tünetmentes. A test veleszületett mechanizmusai magukra vállalják a vénás erek rendellenességeinek „korrekcióját", és kompenzálják teljes értékű munkájukat.

A varikózis jelei a korai szakaszban

 • Fáradtság és nehézség a lábakban;
 • Kis duzzanat;
 • görcsök;
 • A pókvénák jelenléte.

Hogyan lehet megállítani a varikózist a kezdeti szakaszban?

Az első tünetek megjelenésekor feltétlenül forduljon orvoshoz. Az 1. stádiumú varikózis kozmetikai betegség. Ha a diagnózis nem tárt fel egyéb előfeltételeket és „rossz" öröklődést, akkor a betegség enyhe formájáról beszélhetünk, amely inkább életmóddal, mint súlyosabb etiológiával jár. A kockázatokat minimálisra csökkentheti, ha követi a varikózus vénák kezdeti szakaszára vonatkozó egyszerű ajánlásokat:

 • Vezessen aktív életmódot: futás, séta, úszás stb. ;
 • Ne hízzon túlsúlyban;
 • viseljen kényelmes cipőt;
 • Végezzen speciális gyakorlatokat a lábaknak.

Varicose veins 2. szakasz: leírás és tünetek

A szubkompenzáció szakasza - a lábakon a visszerek észrevehetőbbé válnak, és a tünetek felerősödnek. Hozzáadott sajgó fájdalom és gyakori görcsök. A bőr kékes árnyalatot kaphat, és a vénás csomópontok és dudorok megjelenésének helyén égő érzés és viszketés jelentkezik. A varikózis ezen szakaszában minimálisan invazív műtét, EVLT és kompressziós harisnya viselése javasolt.

Varicose veins 3. szakasz: leírás és tünetek

A dekompenzáció szakasza a varikózis utolsó szakasza, amelyet a vénás vérkeringés súlyos zavarai jellemeznek. A test funkcióit nem látják el, és a kompenzációs mechanizmusok nem tudnak megbirkózni feladataikkal.

A varikózus vénák fejlődésének ebben a szakaszában a bőr hiperpigmentációja jelenik meg, a szövetek nem kapnak elegendő táplálékot, kimerültek, ami trofikus fekélyek kialakulását eredményezi. A vénák súlyos deformációnak vannak kitéve, thrombophlebitis alakulhat ki. Nem megfelelő kezelés esetén a 3. stádiumú visszerek súlyos egészségkárosodást okozhatnak, akár visszafordíthatatlan következményekkel is.

Egyes forrásokban a 4. stádiumú varikózus vénákat különböztetik meg, általában ez a C6 osztályozásnak felel meg. A varikózisok kialakulásának minden szakaszában különös figyelmet kell fordítani a kezelési folyamat minőségére. Csak az integrált megközelítés fog hatékony eredményt elérni, és nemcsak a tüneteket, hanem a betegség okát is eltávolítja.

Venotoniás szerként sok szakértő ajánl egy francia gyógyszert, amely angioprotektív szerként bizonyult, javítja a vérkeringést és elvezető hatással van a nyirokrendszerre. A tabletták szedése nemcsak a varikózis első szakaszában, hanem a betegség súlyosabb lefolyása utáni rehabilitáció szakaszában is tanácsos. A gyógyszer adagját és időtartamát csak a kezelőorvos határozza meg.