Mi okozza a vénás varikózist

A varikózus vénák továbbra is alábecsült probléma a betegek körében. A nőket sok esetben aggasztja az esztétikai kérdés, de a visszér nem csak esztétikai hiba. Ha a betegség kezdetén csak pókvénák láthatók a bőrön, akkor a betegség előrehaladtával a visszér egyre több kellemetlenséget okoz: duzzanat, görcs, fájdalom, égés, viszketés jelentkezik a végtagokban, trofikus fekélyek alakulhatnak ki. idő, ezért ne becsülje alá a betegséget. Ez a betegség nem kevésbé veszélyes a férfiak számára, akik nem hajlandók észrevenni az utolsóig.

Mi okozza a varikózist

A varikózis a vénában bárhol megjelenhet, de leggyakrabban a lábakat érinti a betegség. Ez a gravitációnak köszönhető: a vér nehezebben áramlik felfelé a gravitáció ellenében. Egészséges emberben a normális kiáramlást az izmok és az erek rugalmas falának összehúzódása, valamint a szelepek záródása segíti elő. Ha a véna bármely területen megsérül, a vér az ellenkező irányba tud folyni, torlódás jelentkezik. A vénás vér felhalmozódása miatt az érszakasz kinyúlik és kitágul, ez szabad szemmel is észrevehetővé válik.

a varikózis okai

A varikózus vénák megjelenésének számos oka és tényezője van, ezek a következők:

 • hosszú statikus terhelések.
 • Nehéz fizikai munka.
 • Ülőmunka.
 • Átöröklés.
 • Életkor: az érfal rugalmasságának csökkenése a kollagéntermelés csökkenése miatt.
 • Női.
 • Hormonális változások, hormonbevitel.
 • Krónikus avitaminózis.
 • Sérülések.
 • Súlykészlet.
 • A vér megvastagodása.
 • Gyakori járatok.
 • Terhesség.

Ha keveset mozogsz vagy sokat állsz, az izmok nem kapnak racionális terhelést. Összehúzódásával az izmok segítenek a vérnek legyőzni a vonzerőt. Ellenkező esetben a fő terhelés a szelepekre nehezedik: lendülettel kell dolgozniuk, ami károkat okozhat. A varikózis bármely stádiumában szenvedőket kompressziós fehérneműben mutatjuk be: a harisnya optimálisan összeszorítja a végtagot, és tulajdonképpen átveszi az izmok működését.

Varikózus vénák terhes nőknél

Terhes nőknél a keringő vér mennyisége megnő, ezért előfordulhat, hogy az erek nem tudnak megbirkózni. Növekszik a szív terhelése, nő a súly, nő a véralvadás, gyengül az izomtónus, a méh megnyomja a legközelebbi ereket. Ezen tényezők mindegyike önmagában is okozhat varikózist.

Ha a varikózis a terhesség alatt jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Az ultrahangos eljárás biztonságos a magzat számára, míg a módszer informatív, és lehetővé teszi a kezelési terv összeállítását. A betegek kompressziót, lábfürdőt, flebotonikát írnak elő a későbbi szakaszokban.

A varikózus vénákkal foltok jelentek meg

Az öregségi foltok különböző okok miatt jelenhetnek meg, például a nem megfelelő bőrápolás vagy sérülés miatt. De ha a lábak fájnak és hiperpigmentáció lép fel, thrombophlebitis és fekélyek alakulhatnak ki, és ezek meglehetősen veszélyes egészségügyi állapotok. A leváló vérrög szívrohamhoz, a pulmonalis artéria (PE) elzáródásához és szélütéshez vezethet. Ha a varikózisból származó zúzódások jelennek meg a lábon, ez a thrombophlebitis kialakulását is jelezheti.

Hogyan lehet megérteni, hogy a zúzódások hazai okok vagy varikózus vénák miatt jelentek meg? A hematómák az ütés után maguktól eltűnnek, idővel a foltok csökkennek. Visszér esetén a zúzódások rendszeresen megjelennek, nem járnak traumával, és néha egyáltalán nem tűnnek el. A kék foltok a kitágult véna vagy érhálózat területén helyezkednek el.

Ha a varikózis során vörös foltok jelennek meg, bőrgyulladás alakulhat ki. Ez nem önálló betegség, hanem a varikózis következménye. A foltok lehetnek vörösek vagy vöröses-lilák. Ezen kívül vannak hámlás, dudorok, nedves buborékok. Idővel a bőr felrobban, leválni kezd, mintha a napon égett volna, viszketés lép fel. Ha nem kezelik, gennyes fekélyek jelenhetnek meg.

Visszerek jelentek meg: mit kell tenni

varikózus vénák tünetei

A betegek fő hibája abban rejlik, hogy a visszér magától visszahúzódik. De a sérült szelepek és falak maguktól nem állnak helyre. A gyulladás enyhítésére és az erek megerősítésére az orvosok speciális gyógyszereket írnak fel - venotonikát.

Sok beteg tudja, hogy a kompressziós harisnya segít a varikózisban. De ha saját maga választja a harisnyát, csak árthat az egészségének. A fehérnemű a tömörítés mértékében különbözik, és kutatás nélkül nehéz megérteni, melyik modell a megfelelő az Ön számára. Ezért nem szabad öngyógyítani.

Kezelés

Ha a varikózis tünetei jelentkeznek, forduljon phlebológushoz vagy érsebészhez. De akkor is el kell végezni a vizsgálatot, ha nincsenek külső jelek, de aggódik a görbületi fájdalmak és a nyugtalan láb szindróma miatt. A varikózus vénák időben történő kezelésével sikeresen kezelhetők.

 • A kis érhálózatot szkleroterápiával távolítják el: a legvékonyabb tű segítségével az orvos olyan anyagot fecskendez be, amely lezárja a problémás eret. Az eljárás fájdalommentes, ezért nem igényel érzéstelenítést. A betegnek nincs szüksége kórházi kezelésre, és a gyógyulási időszak kevés időt vesz igénybe.
 • A nagy ereket lézeres koagulációval távolítják el a keringési rendszerből. A sérült vénát lézerrel lezárják: az érzékelőt ultrahangos vezérlés mellett szúrással helyezik be. Rehabilitáció, mint a szkleroterápia esetében, nem szükséges. A beteg járhat és normális életet élhet.

Meg kell érteni, hogy mindkét eljárás megmenti a pácienst egy esztétikai hibától, és elkerüli a trombózist a hibás véna területén, de nem oldja meg a fő problémát. Feltétlenül ki kell deríteni, hogy miért jelentek meg a varikózisok a lábakon: endokrin rendellenességek, vitaminhiány, hormonterápia, véralvadás stb. miatt. Csak így lehet megfelelő terápiát választani és megállítani a betegség kialakulását.

Visszér esetén forduljon egy speciális érrendszeri központ orvosaihoz. Az ilyen klinikákon tapasztalt phlebológusok tanácsot adnak, endovaszkuláris technikákat alkalmaznak, így a kezelés a lehető legkíméletesebb és nem traumás.