lábvéna műtét

műtét a varikózus vénák eltávolítására

A varikózis kialakulását elősegítik a civilizáció által elrontott modern ember "rossz" szokásai, mint például:

 • ülő életmód (a borjúizmok összehúzódása hozzájárul a vér kiáramlásához az alsó végtagok vénáiból - ez az úgynevezett "második szív");
 • túlsúly (az USA-ban, ahol az elhízás országos problémává vált, a felnőtt lakosság 25-30%-a szenved visszérbetegségben);
 • olyan szakmák, amelyek hosszan tartó, álló vagy ülő helyzetben való tartózkodással járnak (a hosszú számítógép előtti tartózkodás, különösen, ha rossz szokása, hogy a lábát a lábára dobja, szintén visszér kialakulásához vezethet).

A betegség kezdeti stádiuma gyakran teljesen tünetmentes, míg a konzervatív terápia nem képes helyreállítani a kórosan kitágult vénákat és a deformált vénabillentyűket. Ezért gyakran az első látogatáskor az orvosok azt javasolják a betegeknek, hogy távolítsák el a vénákat.

A műtét indikációi

A varikózus vénák eltávolítására irányuló műtét indikációja lehet egy olyan betegség bármely megnyilvánulása, amely csökkenti a beteg életminőségét, beleértve:

 • az orvos kinevezésekor észlelt szelepberendezés megsértése a saphena vénák falának megnyúlásával kombinálva (ez a fő kritérium, hogy a konzervatív terápia már nem hatékony);
 • a saphena véna trombózisa (thrombophlebitis);
 • a vénás elégtelenség tünetei (éjszakai görcsök a vádli izmában, fájdalom és nehézség érzése a lábakban, duzzanat), amelyeket nehéz konzervatív terápiával kezelni;
 • vénás etiológiájú trofikus fekélyek jelenléte (ha a fekély "táplálkozása" van megnagyobbodott vénával);
 • esztétikai hiba (a lábakon a tágult vénák nem vonzó látvány).

A varikózus vénák megszüntetésére irányuló műtét különféle módszerekkel végezhető, amelyek jelentősen eltérnek a beavatkozás mértékében, és ennek következtében a szervezetre gyakorolt következményekben.

A technika kiválasztásakor a sebészt elsősorban a folyamat szakasza vezérli, ezért jobb, ha nem várják meg a szövődmények kialakulását, hanem megállapodnak a vénák időben történő eltávolításában.

Mikor nem kell műtétet végezni

Az alsó végtagok varikózus vénáinak eltávolítására irányuló művelet nem vonatkozik a szervezetre rendkívül veszélyes sebészeti beavatkozásokra. A vénák eltávolítását azonban el kell halasztani akut betegségek (influenza, akut légúti vírusfertőzések stb. ), valamint bármely krónikus patológia súlyosbodása esetén.

Ezenkívül az alsó végtagok visszér eltávolítása késhet a terhesség és a szülés során. A szülés után a vénák gyakran normálisakká válnak. Ez a szülés utáni első 4-5 hónapban fordul elő.

Azt kell mondanom, hogy a varikózus vénák megszüntetésére irányuló műtétnek nincs abszolút ellenjavallata. Azokban az esetekben, amikor a visszér reális veszélyt jelent a beteg életére és nehezen kezelhető, vénaeltávolító műtétet végeznek bármely életkorban és a test bármely állapotában (elhízás, magas vérnyomás stb. ).

Minimálisan invazív műtét alsó végtag visszér kezelésére

A varikózus vénák minimálisan invazív műtétei nem jelentik a vénás erek mechanikus eltávolítását. Ezen eljárások fő hatásmechanizmusa a véna belső nyálkahártyájára gyakorolt kémiai (speciális oldat) vagy fizikai (lézer, nagyfrekvenciás sugárzás) hatás. Ennek eredményeként a visszerek összeomlanak és túlnőnek.

Az indikáció szerint végzett, minimálisan invazív műtétek a következő előnyökkel járnak:

 • nagy hatékonyság (relapszusok rendkívül ritkán fordulnak elő);
 • nincs szükség kórházi kezelésre;
 • a testre gyakorolt súlyos traumatikus hatás hiánya;
 • az eljárást a betegek jól tolerálják;
 • a szövődmények és a kellemetlen mellékhatások minimális százaléka;
 • a legrövidebb helyreállítási időszak;
 • nincs szükség általános érzéstelenítésre (fájdalom szempontjából a fogkezeléshez hasonlítható).

Ma már több módszer is létezik a minimálisan invazív beavatkozásra, melyekről alább olvashat.

A szkleroterápiás vénaeltávolítás előnyei és hátrányai

A szkleroterápia módszere a vénák belső falának kémiai kötésén alapul egy speciális anyag - egy szklerozáns - bevezetésével. A módszer előnyei közé tartozik a véna eltávolításának viszonylag alacsony költsége.

A folyamat jelentős elterjedtsége esetén azonban több szkleroterápiás alkalomra is szükség lehet - a kezelési folyamat akár 1 hónapig is eltarthat.

Rendelőnkben szkleroterápiát alkalmazunk a felületes kis vénák és a pókvénák (retikuláris visszér) eltávolítására.

Ezenkívül a szkleroterápia kombinált technikaként alkalmazható kiterjedt elváltozások esetén lézeres ablációval vagy RFA-val és miniphlebectomiával kombinálva.

A szkleroterápia a legjobb módszer a trofikus fekélyek kezelésében is, amikor a véna feletti bőr megváltozik, és nem lehet metszést tenni. Ilyen esetekben a fekélyt tápláló vénába ultrahangos irányítás mellett szklerózist juttatunk.

Klinikánkon szklerotizálóként az etoxiszklerol habképzőt alkalmazzuk, ez a módszer garantálja a nagy hatékonyságot, mivel a szklerotizáló szer jobban terjed az érintett érben.

Az endovénás lézeres ablációval végzett vénaeltávolítás előnyei

Az endovénás lézeres abláció (EVLA) egy minimálisan invazív módszer az alsó végtagok varikózisának lézersugárral történő eltávolítására.

A szkleroterápiához képest az EVLO a következő előnyökkel rendelkezik:

 • abszolút fájdalommentesség (az eljárást helyi érzéstelenítésben végzik);
 • nagy pontosság (minden sebészeti beavatkozást ultrahangos ellenőrzés mellett végeznek);
 • javallatok szerint az EVLO kiegészíthető miniflebectomiás eljárással (tágult utak eltávolítása), ez a lehetőség jelentősen csökkenti a vénák mechanikus eltávolítására vonatkozó indikációk listáját;
 • az eljárás utáni zúzódások ritkábban fordulnak elő;
 • a posztoperatív fájdalom szindróma kevésbé kifejezett;
 • öregségi foltok hiánya az injekció beadásának helyén;
 • rövidebb helyreállítási időszak.

A rádiófrekvenciás abláció a varikózus vénák minimálisan invazív kezelésének legmodernebb módja.

A rádiófrekvenciás abláció (radiofrequency obliteration, RFO) megjelenése jelentősen csökkentette azon esetek számát, amikor a probléma megoldásának egyetlen módja a visszér műtéti (mechanikus) eltávolítása volt.

A vénaüregbe ultrahangos vezérlés mellett behelyezett rádiófrekvenciás elektróda segítségével 15 mm-es vagy annál nagyobb átmérőjű nagy vénás törzsek „hegeszthetők".

A rádiófrekvenciás obliteráció az EVLA összes előnyével rendelkezik. Ezen túlmenően, az RFO jobb, mint az endovazális lézeres abláció a következők tekintetében:

 • eldobható elektródák használata;
 • a folyamat teljes automatizálása, amely elkerüli a bosszantó hibákat (a készülék érzékelővel van felszerelve és visszacsatolási módszer szerint működik, így nagyobb érszélesség esetén automatikusan több energia kerül elküldésre);
 • az eljárás sokkal kevesebb időt vesz igénybe;
 • egy évvel később az RFA-val kezelt véna teljesen feloldódik (EVLA alkalmazásakor zsinór formájában marad).

A rádiófrekvenciás abláció egyetlen hátránya az eljárás magas költsége.

Műtét az alsó végtagok varikózisának eltávolítására

A flebectomia vagy a varikózus vénák műtéti eltávolítása radikálisabb sebészeti beavatkozás, amely magában foglalja az érintett vénás törzs (nagy vagy kis véna) teljes vagy részleges eltávolítását az összes ággal együtt, valamint a fisztulák lekötését a végtag mély vénáival.

A flebectomiát előrehaladottabb esetekben végzik, ezért gyakran kiegészítik minimálisan invazív módszerek alkalmazásával a megmaradt ágak és a visszér eltávolítására.

A phlebectomia utáni posztoperatív időszak általában hosszabb, mint a minimálisan invazív beavatkozások esetén. A műtött lábon posztoperatív sebek maradnak, amelyek gondos ápolást igényelnek.

A phlebectomia után sokkal gyakoribbak a kis zúzódások és kiterjedt hematómák, és gyakran előfordulnak gyulladásos infiltrátumok (tömítések).

Megfelelő gondossággal azonban minden kellemetlen mellékhatás teljesen eltűnik. A metszés helyén apró, nem feltűnő hegek maradnak, amelyek általában nem okoznak nagy panaszokat.

Felkészülés a műtétre

Függetlenül a választott sebészeti kezelési módtól, a vénák eltávolítására irányuló műtét előtt el kell végezni a szokásos laboratóriumi vizsgálatokat (általános vér- és vizeletvizsgálat, koagulogram, vércukorszint stb. ) is.

Ezenkívül szükség lesz a vénák ultrahangjára és a vérrel terjedő fertőzések (hepatitisz, szifilisz, HIV) vizsgálatára.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által szedett összes gyógyszerről (fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók stb. ), valamint a gyógyszerekre adott allergiás reakciókról.

A vénák eltávolítására irányuló művelet következményei. Hogyan viselkedjünk a szövődmények elkerülése érdekében

A trombózisos szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében az orvosok speciális eszközöket használnak - antikoagulánsokat, amelyeket a véralvadási rendszer mutatóitól függően választanak ki.

EVLO és RFO után a lábak korai terhelése (séta) javasolt. Azokban az esetekben, amikor a műtétet phlebectomiával végezték járás közben, átmeneti fájdalom szindróma léphet fel.

A varikózus vénák eltávolítása után eltart egy ideig, amíg szigorúan be kell tartani az alábbi utasításokat:

 • viseljen kompressziós harisnyát (a harisnya kényelmesebb);
 • hagyja el a termikus eljárásokat (magas hőmérsékletű fürdő, napozás a strandon stb. ).

A korlátozások időtartamát a kezelőorvos határozza meg, a betegség fejlődési stádiumától, a műtét módjától, az eltávolított vénák térfogatától, a test általános állapotától és a gyógyulási folyamat dinamikájától függően.

Hogyan lehet elkerülni a visszaesést

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a varikózis az örökletes hajlamú embereknél fordul elő, ezért a műtét után mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a betegség ne térjen vissza, nevezetesen:

 • figyelje saját súlyát;
 • kerülje a hosszan tartó statikus terhelést;
 • vegyen részt venotoniás kezelési kurzusokon;
 • viseljen kompressziós ruhát az utasításoknak megfelelően.

Lehetséges műtét nélkül?

Azokban az esetekben, amikor visszafordíthatatlan változások következtek be a vénák falában, sajnos nem nélkülözhető sebészeti beavatkozás. Hosszan tartó fejlődés esetén a varikózus vénák olyan szövődményeket fenyegetnek, mint:

 • masszív vérzés a kitágult vénákból;
 • a vénás törzsek trombózisa;
 • tromboembóliás szövődmények (beleértve a szívmegállást, tüdőinfarktust stb. );
 • trofikus fekélyek stb.

Nincsenek olyan mágikus kenőcsök, amelyek feloldják az élő szöveteket (tágult vénák). Ezeknek a termékeknek a többsége csak lokálisan fejti ki a figyelemelterelő hatását, felhordáskor „hideg" érzést kelt. A trombózis megelőzése kenőcsökkel kompressziós harisnya viselése nélkül nem hatékony. A trombózis kezelése monoterápiaként szintén teljesen hatástalan.

Elhalasztható a vénaeltávolító műtét?

A vénák eltávolításának modern módszerei lehetővé teszik, hogy meglehetősen kényelmes módon megszabaduljon a betegségtől, és gyakorlatilag korlátozások nélkül továbbra is teljes életet éljen.

Ha ebben az időpontban nincs lehetősége műtétre, akkor az egyetlen módszer, amely késlelteti a szövődmények előfordulását, a 2 vagy 3 kompressziós osztályú kompressziós harisnya állandó viselése.

Folyamatosan - ez is nyáron, amikor a trombózis kockázata különösen magas. A műtét utáni kompressziós harisnya 2-3 hétig hordható, utána a legtöbb esetben el lehet felejteni.

Figyelembe kell venni azt is, hogy minél később fordul a beteg orvoshoz, annál drágább lesz a kezelés, és az utolsó szakaszokban nem nélkülözhető traumás beavatkozás.

Ne halassza el a műveletet határozatlan időre. Vigyázz magadra. Egészségesnek lenni.