Varikózus vénák a terhesség alatt a lábakon, mit kell tenni?

Nagyon gyakran kilenc hónapos várakozás a családban a régóta várt utánpótlásra nemcsak kellemes érzelmeket hoz a nőnek, hanem a testben bekövetkező komoly változásokat is, amelyek magukban foglalják a varikózist, egy gyakori esztétikai problémát és egy veszélyes patológiát. Mi okozhat visszér kialakulását a terhesség alatt, és milyen módszerekkel kell küzdeni a betegséggel.

visszér terhesség alatt

A varikózus vénák kialakulásának okai

Sok nőnél alakul ki visszér a terhesség alatt, mert ennek számos előfeltétele és provokáló tényezője van. A varikózus vénák kialakulásának fő okai a gyermekvállalás időszakában:

 • Hormonális változások a szervezetben. A terhes nők visszérbetegsége a legtöbb esetben a progeszteron koncentrációjának emelkedésével jár, aminek következtében az erek gyengülnek, a lábak vénái megduzzadnak,
 • genetikai hajlam. Minél több rokon a varikózus vénákkal, annál nagyobb a kockázata annak, hogy egy nő találkozik ezzel a patológiával. Fontos figyelembe venni, hogy minden következő, visszérrel járó terhesség a lábak vénáinak állapotának romlásával jár,
 • Az a járulékos terhelés, amellyel a vénás véráramlás szembesül a méh méretének növekedésével,
 • A túlsúly jelenléte, amely szintén növeli az alsó test terhelését, krónikus székrekedés, köhögés és más patológiák, amelyek a vérnyomás emelkedését okozzák.

A közvetett tényezők közé tartozik az alacsony fizikai aktivitás, az elégtelen rostbevitel, a szűk ruha és a kényelmetlen cipő viselése. Stagnáció lép fel, amely szétreped és deformálja az ereket.

A varikózus vénák tünetei

A terhesség alatti varikózus vénák meghatározása meglehetősen egyszerű, mivel a patológiát különféle tünetek jellemzik, amelyek a fejlődési szakasztól függően megkülönböztethetők:

 • Az első szakaszban a nőt zavarhatja enyhe lábfájdalom, a késő délutáni duzzanat és a teltségérzet megjelenése,
 • Ezt követően megjelennek a varikózus vénák külső jelei. Tehát, ha a lábak bőrét érhálózat borítja, akkor mindenképpen visszérről beszélünk,
 • A terhes nők visszérének késői szakaszait súlyos változások jellemzik. A vénák erős duzzanatáról és az éjszakai görcsök megjelenéséről beszélünk.

A varikózus vénák súlyos szövődményekkel is veszélyesek - trombózis és trofikus fekélyek kialakulása azokon a helyeken, ahol az ér begyulladt. A bőr alatt dudorok és csomók képződnek.

visszér a lábakban a terhesség alatt

Miért veszélyesek a varikózis a terhesség alatt?

A legtöbb esetben a terhesség alatt megjelenő visszerek nem járnak súlyos szövődményekkel, de csak időben történő kezelés esetén lehet megakadályozni a betegség előrehaladását.

Leggyakrabban a varikózis figyelmen kívül hagyásával a nők szembesülnek a következőkkel:

 • Thrombophlebitis. A szövődményt vérrögök képződése jellemzi a vénákban,
 • Vérzés, amelyet a bőr legkisebb sérülése is okozhat,
 • vénás ekcéma,
 • A lábak bőrének barna árnyalat megszerzése,
 • Vénás fekélyek kialakulása a bokán.

Előrehaladott esetekben a betegség szövődményekhez vezet, amelyek az erekben vérrögképződéssel, a véralvadás megsértésével járnak.

Figyelem!

A varikózus vénák életveszélyes helyzeteket okozhatnak a várandós anya és gyermeke számára, akár halálos is lehet.

A varikózus vénák kezelésének jellemzői a terhesség alatt

Hogyan és hogyan kell kezelni a varikózist a terhesség alatt - erre a kérdésre a választ szakemberekhez kell fordulni, mert a kezelési módszerek megválasztása nagymértékben függ a patológia stádiumától, a meglévő ellenjavallatoktól.

Orvosi kezelés

A varikózus vénák terhesség alatti gyógyszeres kezelése magában foglalja azoknak a gyógyszereknek a patológiájára gyakorolt hatását, amelyek nemcsak a betegség külső jeleitől segítenek megszabadulni, hanem hozzájárulnak a véráramlás normalizálásához is.

Figyelem!

A terhes nők kezelési módjának meghatározásakor a modern szakértők leggyakrabban a flebotróp vegyületeket, a flebotonikát és a heparin alapú termékeket részesítik előnyben.

A varikózus vénák kezelésének alapja minden szakaszban külső szerek, ezért terhes nőknek kenőcsöt vagy krémet kell használni a visszerek lábára. Ebben az esetben szintén nem kell öngyógyítania, mert ez tele van allergiás reakciókkal, amelyek olyan vegyületek alkalmazása esetén léphetnek fel, amelyekre egyéni intolerancia áll fenn. Nemcsak a nőt, hanem a gyermeket is veszélyezteti az allergia.

A biztonság és a kívánt terápiás hatás kenőcsök és gélek használatával érhető el. Mindegyik gyógyszer csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, segít megszüntetni a duzzanatot és csökkenti a gyulladást, valamint erősíti az érfalakat. Kenet a lábak kell legfeljebb háromszor kopogtat.

A tablettákat is csak a kezelőorvos írhatja fel, mivel minden gyógyszernek számos ellenjavallata van, és tele vannak mellékhatásokkal.

Műtéti beavatkozás

Ritka esetekben a terhesség alatti lábak visszerek gyorsan előrehaladhatnak, mit kell tenni a patológia előrehaladott formáival? Ebben az esetben egy nőnek sebészeti beavatkozási módszert lehet javasolni.

Figyelem!

A műtét fő indikációi a visszerek utolsó stádiuma, amelyben a nem gyógyuló trofikus fekélyek zavarják, amelyből vér szabadul fel, valamint a thrombophlebitis kifejezett formája, amely érintheti a végtagot.

Terhesség alatt a műtétet csak kaparós módszerrel szabad elvégezni. A műtét során egy speciális mikroszonda segítségével a szakember megszabadul a vénákon lévő érintett területektől.

Ezt a technikát a gyors felépülés és a fájdalom hiánya jellemzi, ami fontos a gyermekvállalás időszakában. A műtét csak a terhesség első trimeszterétől a harmadik trimeszterig javasolt.

Népi kezelési módszerek

A varikózus vénák otthoni kezelése népi módszerekkel csak a fejlődés kezdeti szakaszában megengedett. Ebben az esetben a felhasznált természetes összetevők hatására fellépő allergiás reakcióval is számolni kell.

népi jogorvoslati visszér kezelésére a terhesség alatt

A bevált népi jogorvoslatok közé tartoznak:

 • Kamilla alapú tömörítés, amelyet bármilyen növényi olajjal be kell tölteni. Javasoljuk, hogy a kapott készítményt a lábak gyulladt területeire naponta kétszer alkalmazzák,
 • Aludttej (1 csésze) borogatása ürmössel (1 evőkanál), amelyet reggel és este kell felvinni a lábakra, 10-15 percig hagyva,
 • Komlótoboz alapú infúzióból készült tömörítések. Ezt a gyógymódot lábfürdőbe is adhatjuk, utána ajánlott az alsó végtagokat egy ideig emelt helyzetben tartani,
 • Eperlevél, lóhere virág alapú tea. Ezek az italok hozzájárulnak a vérkeringés normalizálásához.

Fontos!

A belső gyógyászati készítményeket szigorúan orvosi felügyelet mellett kell használni, mert sok növény (körömvirág, csalán, boróka, zsálya) okozhat méhtónust.

Megelőzés

A varikózisok időben történő megelőzése a terhesség alatt számos probléma elkerülésében segít. A nőkkel szemben támasztott fő követelmények a gyermekvállalás ideje alatt a következőkre vonatkoznak:

 • Csökkentse a vénák stresszét. Hosszú álló helyzetben való tartózkodásról beszélünk, amely tele van vérpangással,
 • Jobb hanyatt fekve pihenni, a lábakat úgy helyezni, hogy azok kissé a testszint felett legyenek. Ez hozzájárul a vér kiáramlásához és csökkenti a duzzanatot,
 • Mérsékelten aktív életmódot követve, amely laza sétákból áll.

Szakember tanácsára kompressziós harisnya vásárolható az erek terhelésének csökkentése, a vénák vérkeringésének javítása, a beteg állapotának jobbá tétele érdekében.

Ezen egyszerű szabályok betartása minimálisra csökkenti a varikózis kialakulásának kockázatát, amelyet a régóta várt terhesség beárnyékolhat.