Visszér: mit kell tenni, ha veszélyben van

Egészséges lábak visszér nélkül

Mi a visszér (visszér)?

A vér alulról felfelé áramlik a lábak ereiben, legyőzve a gravitációs erőt. Ebben a szelepek segítenek. Különböző okokból a szelep berendezés meghibásodása fordulhat elő, és a vér kiáramlása károsodhat. Ezután a vér stagnálni kezd a vénákban, ami a vénák falainak nyújtásához és csomópontok kialakulásához vezet.

A visszér jelei

  • a vénák megcsavarodnak és kiemelkednek a bőr felszíne felett

  • lábfájdalom

  • nehézség a lábakban

  • égő érzés a vénák mentén

  • éjszakai görcsök

  • tágult erek

  • pigmentáció és bőrfeszesítés

A visszér okai

Ki szenved leggyakrabban visszérben?

A visszeres betegek 100% -ának 30% -a virágzó korú nő, 50% -a szült nő és 25% -a negyven éven felüli férfi. Sőt, a betegség kockázata húsz év után jelentkezik. Az ilyen nyomasztó statisztikák ellenére azonban meglehetősen egyszerű, hatékony módszerek vannak a visszér megelőzésére, amelyekről szeretnénk beszélni. Először felsoroljuk a visszér számos okát, amelyek segítenek megállapítani, hogy fennáll-e a veszélye.

Fiatal nő visszeres a lábak

Átöröklés

Az első és legfontosabb tényező, amely a visszér kialakulásához vezet, az öröklődés. Az esetek 70 százalékában a betegség anyától lányig terjed. Ezért próbáld meg kideríteni, hogy nagymamád és édesanyád visszeres-e, esetleg valakit még meg is műtöttek erre. Ha megtudja a betegség genetikai hajlamát, akkor komolyan el kell gondolkodnia rajta, mielőtt fodrász, tanár vagy légiutas-kísérő szakmát választana.

Munkakörülmények

Az a tény, hogy a második kockázati tényező a hosszan tartó álló helyzet, valamint az ülő és fizikailag nehéz munka.

Hormonális változások

A következő veszélyes pont a test hormonális változásai lehetnek (például bizonyos hormonális gyógyszerek szedése). Az endokrin változások és a testtömeg növekedése szintén rossz hatással vannak a szelep készülék működésére. Ez lehet az oka annak, hogy a terhes nők különösen veszélyeztetettek.

Rendszeres túlmelegedés

A magas környezeti hőmérséklet visszérhez is vezethet - ez további terhet jelent a vénákra. Ezért a túl forró fürdők, szaunák, valamint a 40 percnél hosszabb napsütés nem kívánatos.

A szauna látogatása a visszér kialakulásának oka

Kényelmetlen cipő

Akkor is veszélyben van, ha állandóan magas sarkú cipőt visel (bár a teljesen lapos talp szintén nem túl jó a lábának). A magas sarkú cipők folyamatosan feszítik az izmokat, és megterhelik a láb ereit. Az 5 centiméteres vagy annál magasabb sarok magasnak tekinthető, az optimális pedig 2-3 centiméter. És az utolsó említésre méltó dolog a dohányzás. Nehéz pontosan megmondani, hogy hány cigarettát szív el, veszélyes, de mindenképpen van összefüggés a visszerek és a dohányzás között.

Hogyan kezeljük a visszér

Ne késleltesse a visszér kezelését. Ha időben meglátogatja az orvost, akkor a kezdeti szakaszban felismerheti a visszerek jeleit. A visszér vizsgálatának számos modern módszere létezik, amelyek többsége teljesen fájdalommentes és biztonságos. Ez elsősorban az ultrahang (Doppler). Megmutatja a vénák állapotát, a keringő vér tömegét és a keringés sebességét.

A visszerek otthoni megelőzése nem olyan nehéz, de ahhoz, hogy a megelőzés eredményt adjon, az orvosok által adott ajánlások többségének szokássá kell válnia.

A lábmosás hideg vízzel a visszerek megelőzése érdekében

Menj sportolni

Az első dolog, amelyet kivétel nélkül minden orvos javasol, a sport. Jobb olyan sportot választani, amelyben az alsó láb izmai egyenletesen és intenzíven összehúzódnak. Séta, futás, kerékpározás, síelés, lovaglás, tánc nagyon hasznos a lábak számára. Ne feledje, bármilyen sportot is választ, cipőjének laza és kényelmesnek kell lennie. A visszeresség legjobb sportja az úszás: az erekre nincs nyomás, ezek mintha nulla gravitációban lennének. A séta nagyon megfizethető, mégis hatékony megelőzési módszer. Még napi tizenöt perc is pozitív eredményeket hoz.

A visszeresség legjobb sportja az úszás

Ha az edzőteremben való edzés mellett dönt, tartson be néhány alapszabályt:

  • Előnyben részesítsük a testmozgást súlyok nélkül vagy minimális súlyokkal (legfeljebb 1 kg).

  • Növelje az ismétlések számát, ne a lövedék súlyát.

  • Gyakoroljon meghatározott izomcsoportokat különböző időpontokban, és váltogassa az edzésnapokat pihenőnapokkal.

Bárhol is jársz, ne vigyük túlzásba - a terhelés akkor lesz hasznos, ha örömet okoz, és az erő hasznosabb lesz számodra kellemesebb dolgokhoz. Sportág kiválasztásakor ne feledje, hogy nem minden terhelés alkalmas a visszérre.

A tenisz, a testépítés, a röplabda, a korcsolyázás nem túl jó a varikózisban - azokban a sportokban, amelyek éles mozgást igényelnek. Nem csak haszontalanok, de akár egészségre is károsak lehetnek. Még akkor is, ha nincs ideje rendszeres testmozgásra, ne essen kétségbe.

Van egy egyszerű lábtorna, amely nem igényel sok erőfeszítést, de remek módszer a vérkeringés javítására is.

Különösen azoknak ajánlott gyakorlatokat végezni, akik tevékenységük jellegéből adódóan kénytelenek sok időt ülve vagy álló helyzetben tölteni. Körbejárja a lábát saroktól talpig. Ezután 20-30-szor kelj fel lábujjhegyen. Végezzen több guggolást, amelynek során a súlyát átviszi a lába szélére.

Ha sokat kell ülnöd, időről időre kinyújthatod a lábaidat: emeld fel a térdét, és mozgasd a lábad előre-hátra, forgasd a lábadat az óramutató járásával megegyező irányba és vissza. Ezután hajlítsa meg és hajtsa ki az ujjait, amíg enyhe feszültséget nem érez. Gyakrabban változtassa meg testtartását, és próbáljon megszabadulni a szokástól, hogy keresztben üljön - a vénák megszorulnak, és ennek következtében károsodik a vérkeringés.

Gyakorlat a lábak számára a visszér ellen

Vigyázzon a lábára

Megszoktuk, hogy különös figyelmet fordítsunk az arcra, de a lábak is ápolást igényelnek. Reggel néhány percig bokáig mossa őket hideg vízzel a zuhany alól. Kívánatos, hogy a sugár erősebb legyen.

Javasoljuk, hogy heti többször is 20 percig sárvédő maszkot vigyen fel a lábra. Öblítse le a maszkot hűvös vízzel, majd kenje be a krémet. Ezek a kezelések enyhítik a duzzanatot, javítják a táplálkozást és a keringést. A lábakat a maszk alkalmazása után magasan kell tartani.

Próbáld ezt szokássá tenni - amikor pihensz, tévét nézel, jobb, ha a lábad magas helyzetben van. Ideális esetben, ha a szív szintje felett vannak. Az orvosok azt tanácsolják, hogy éjszaka is tegyenek párnát a lábad alá.

Pihenés közben tartsa a lábát a szív szintje felett.

A népi gyógymódok között van egy bevált módszer a visszér megelőzésére. Vegyünk egy vastag fadarabot (egy szokásos viaszgyertya is megteszi), tegyük az egyik lábunkat egy székre, majd enyhén a bőrre nyomva, tekerjük lábtól térdig. A gyakorlatokat a másik lábával végezze. Ez a gyakorlat nagyon hasznos az erek megerősítésére. Egy egyszerű masszázzsal segíthet a lábának pihenni egy nehéz nap után. Masszírozza meg az egyes lábujjakat, gördítse a lábát a földre gumilabdával - "sündisznó". Még néhány perc ilyen gyakorlat is tökéletesen helyreállítja a vérkeringést.

Figyelje az étrendjét

A táplálkozásnak ésszerűnek kell lennie, mert mint már említettük, a súlyingadozások negatívan befolyásolják a lábak állapotát. Alapszabály: maximum zöldség és gyümölcs, minimum sós, zsíros és füstölt. Próbáljon növényi zsírokat helyettesíteni az állati zsírokkal, mivel azok savakat tartalmaznak, amelyek javítják a véráramlást. Egyél több rostot - az a tény, hogy azokban a keleti országokban, ahol a rost a fő táplálék, a visszér gyakorlatilag nem található meg, annak előnyeiről beszél. Nagy mennyiségű zsíros, sült és fűszeres étel megváltoztatja a vér összetételét, ami vérrögök kialakulásához vezethet. Negatívan hat a vénákra és az alkoholra is.

A rost fogyasztása megment a visszérektől

Próbáljon R-vitamint tartalmazó ételeket is enni. Ezek elsősorban a dió, a zöld tea és a csipkebogyó. Az olyan ételek, mint a kihajtott búzaszemek, borsó, bab, zöldhagyma, gazdagítják az ereket tápanyagokkal és rugalmasabbá teszik azokat.

Ha lehetséges, korlátozza a kávé fogyasztását napi egy csészére, mivel ez az ital nem ártalmatlan az erekre.

Öltözz rendesen

A magas sarkú cipők, valamint a lábat vagy az alsó lábat összenyomó szoros cipők hátrányosan befolyásolják az erek állapotát. Hagyjon szűk tűsarkúkat hivatalos alkalmakra, és minden nap válasszon laza, kis sarkú cipőt. Ha észreveszed magadban a visszér tüneteit, jobb, ha teljesen lemondasz a szűk ruházatról, különösen a harisnyáról és a feszes rugalmas pántokkal ellátott zokniról.

Kompressziós kötöttáru visszerek megelőzésére és kezelésére

A visszér megelőzésére és kezelésére az orvosok speciális kompressziós harisnya viselését javasolják. Ugyanakkor a vénákon kívülről nyomás keletkezik, aminek következtében a vér stagnálása csökken, a vénák normál mérete megmarad. Korábban rugalmas pólyákat alkalmaztak ugyanezen hatás elérésére, de szerencsére a csúnya bekötött lábak ideje letelt, ma pedig masszírozó hatású harisnyát és harisnyát használnak a kompressziós terápiában. Az ilyen termékek sokkal kényelmesebbek és praktikusabbak, miközben semmiképpen sem rontják a megjelenést. Úgy néznek ki, mint egy szokásos női harisnya, térdig érő, de bizonyos helyeken nagyon szoros.

Javasoljuk, hogy reggel rugalmas harisnyát vegyen fel, anélkül, hogy felkelne az ágyból, negyven fokos szögben emeli fel a lábát.

Ezután a harisnya képes lesz megtartani a vénákat fiziológiai állapotban, és biztosítja a vér kiáramlását a szív felé. Az ilyen termékeket gyógyszertárakban értékesítik, és legalább hat hónapig viselik.

A fentiekhez hozzá kell tenni, hogy a visszér nemcsak esztétikai problémát jelent, hanem súlyos betegség is, amelynek figyelmen kívül hagyása komplikációkhoz vezethet. Ezért azonnal segítséget kell kérnie, amint az első gyanú felmerül, és az egészséges lábak szépsége kellemes kiegészítője lesz a jólétnek.