Visszér kezelése otthon

A visszerek otthoni kezelése meglehetősen hatékony lehet, ha a betegség korai szakaszában kezdi el.

Azonnal gondoskodnia kell a lábak egészségéről, ha az alábbi jelek bármelyike fennáll, valamint azok kombinációja:

  • nehézséget, fájdalmat és teltségérzetet érez a lábában, különösen a munkanap végén,
  • gyakran megdagad a láb és a láb,
  • pók erek jelentek meg,
  • a boka bőrének színe megváltozott, sötétebb lett,
  • görcsök vannak a vádli izmokban,
  • tágult vénák láthatók a bőr alatt.

Annak érdekében, hogy a visszerek otthoni kezelése jó eredményt adjon, hosszú ideig rendszeresen végre kell hajtani a következő intézkedéscsomagot:

Sport és mozgás a visszér ellen

lábak visszér nélkül

Ellentétben azzal a közhiedelemmel, miszerint a visszér és a sport összeférhetetlen dolgok, biztosítjuk Önt, hogy ez nem így van.

A vénás rendszer fejlesztése szempontjából nagyon hasznosak azok a sportok, amelyekben a lábizmok aktívan részt vesznek, például kerékpározás, síelés. Az úszás nagyon előnyös vénás elégtelenség esetén.

Visszér ellen csak azok a sportok ellenjavalltak, amelyek gyakran lábsérülésekhez vezetnek.

Hazánk Phlebológusainak Egyesülete speciális gyakorlatokat dolgozott ki a visszér ellen, hogy csökkentse a vénák terhelését és megszüntesse a betegség tüneteit. Esténként, lehetőleg lefekvés előtt végzik.

Ezek a gyakorlatok nem igényelnek sok időt, ugyanakkor jó hatással vannak, ha rendszeresen végezzük őket:

  • A hátadon fekve emeld fel a lábad 90 fokos szögben (a falnak pihenhetsz). Vegyen 10-15 lassú, mély lélegzetet. A lábakat ugyanabban a helyzetben tartva erőteljesen hajlítsa meg és egyenesítse ki a boka ízületét 5-6 alkalommal (miközben megerőlteti a vádli izmait), majd végezzen 5-6 forgó mozdulatot a lábával befelé és kifelé.
  • Álljon egy vastag könyvre (sarka a padlón nyugszik), majd lassan 10-15-ször emelkedjen fel a lábujjain, emelje le a sarkát a padlóról.
  • Gördítsen teniszlabdát a lábával, miközben tévézik vagy olvas.

Kompressziós fehérnemű visszerek

A visszér otthoni kezelésének egyik hatékony módszere a golfok, harisnyák és harisnyák használata a visszér ellen.

A visszérgyulladásra felírt kompressziós fehérneműnek más a kompressziója (a lábak nyomásának mértéke). A nem orvosi kötöttáruival ellentétben a nyomást nem címletekben, hanem milliméter higanyban mérik.

A tömörítés szükséges mértékét csak orvos határozhatja meg. A visszér harisnyáját és harisnyáját speciális ortopéd szalonokban vagy klinikákon kell megvásárolni. Ott a beteg lábáról méréseket végeznek, amelyek szerint kiválasztják a kívánt méretet.

A kompressziós fehérneműt nemcsak a visszér megelőzésére használják, hanem segítenek ennek a betegségnek a kezelésében is. A visszér harisnyanadrágja csökkenti a vénás vér stagnálását a lábakban. Ez csökkenti a visszerek megnyilvánulásait, csökkenti a vérrögképződés kockázatát és a trofikus változások kialakulását.

Visszér esetén ajánlott kompressziós fehérneműt használni fizikai aktivitás, sportedzés, hosszantartó lábon maradás, hosszú autó- és légi utazások során.

A visszeres harisnyát orvosi eljárások, például vénaszkleroterápia után, valamint a posztoperatív időszakban is használják.

Speciális kórházi kompressziós harisnyát használnak a műtét során és a korai posztoperatív időszakban a vérrögképződés megelőzésére.

A visszeresség miatt terhesség alatt harisnyát és harisnyát ajánlott viselni.

A szülés alatt és a szülés utáni időszakban kórházi kompressziós anti-embolikus harisnyát használnak.

A visszérbetegségeket kezelő phlebológusok szakszerűen választanak ki kompressziós fehérneműt az Ön számára erre a betegségre. Nagyon fontos a terhelés helyes kiszámítása, valamint a kötöttáru típusának és a szükséges összenyomódás mértékének kiválasztása. Független választás esetén a kompressziós fehérneműk használatának hatása hiányozhat, sőt tele lehet a betegség szövődményével.

Vénás gélek

A visszerek otthoni kezelésének egyik módszere a helyi visszér (vénagélek, kenőcsök és krémek a visszérre) alkalmazása.

A vénák összes kenőcsének és géljének fő összetevője a heparin, egy vérhígító.

A visszér helyi kezelésének leghatékonyabb módja a vénák gélje, mivel a bőrön történő alkalmazásukkor sokkal több hatóanyag kerül a szövetekbe. A visszeres gélek és kenőcsök segítenek sikeresen megbirkózni a lábak duzzadásával és nehézségével.

Visszér elleni gyógyszerek

A visszér kezelésére szolgáló gyógyszereket venotonikumnak nevezzük. Visszérrel vénás készítményeket írnak elő a vénás fal megerősítésére, a kapillárisok és vénák permeabilitásának és törékenységének csökkentésére.

A gyógyszerek hatása általában a kezelés megkezdése után azonnal megkezdődik, és napi maximum 1, 5–2 hónap után eléri a maximumot.

Csak a phlebologist választhatja ki a visszér ellen a leghatékonyabb gyógyszert. Meghatározza a kezelés szükséges gyakoriságát és gyakoriságát is, a visszér stádiumától függően.

Diéta visszér ellen

Minden visszérbetegnek nagyon óvatosnak kell lennie étrendjével kapcsolatban. A súlygyarapodás nem megengedett: ez a vénás rendszer túlterheléséhez vezethet.

A visszeres étrendnek tartalmaznia kell nagy mennyiségű nyers zöldséget és gyümölcsöt, amely sok rostot tartalmaz. Szálas rostok szintetizálódnak belőle, amelyek támogatják a vénás fal erősségét.

Ne ragadjon le zsíros, fűszeres és sós ételekkel. Ez megnövekedett folyadékbevitelhez és ennek eredményeként a vérmennyiség növekedéséhez és a vénás rendszer túlterheléséhez vezet.

A visszeres étrendnek a székrekedés megelőzésére kell irányulnia. A székrekedés a nyomás növekedéséhez vezet a vénákban, rontja a vénás elégtelenség és a visszerek megnyilvánulásait.

A téli-tavaszi időszakban, amikor vitaminhiány kezdődik az emberi testben, az A, B, C csoportba tartozó vitaminokat, rutint, folsavat, valamint nyomelemeket, valamint nyomelemeket kell bevenni: réz, cink, magnézium és vas. A legjobb, ha kiegyensúlyozott multivitamint szed.

A visszér otthoni kezelésének hatékonysága

Ha a varikózis korai szakaszában kezdi el rendszeresen alkalmazni a fenti intézkedéseket a visszerek otthoni kezelésére, akkor nagy valószínűséggel képes lesz elkerülni a műtétet, és csak konzervatív kezelési módszerekre korlátozódhat.

A visszerek otthoni kezelésének egyes típusainak optimális kiválasztásához azonban phlebologist konzultációra van szükség. Erősen nem ajánlott a kompressziós harisnya, a külső használatra szánt gyógyszerek és a venotonikus gyógyszerek önálló választása.

Ehhez jobb orvoshoz fordulni. Kiválasztja a leghatékonyabb kezelési intézkedéscsomagot az Ön számára.