Modern módszerek a varikózis kezelésére a lábakon

Az alsó végtagok visszeres kezelésének modern módszerei magas hatékonyságot biztosítanak, minimális interferenciával a test rendszerében. A szakemberek konzervatív terápiát, minimálisan invazív eljárásokat és komplex kezelést alkalmaznak több módszer alkalmazásával. A visszér kezelési rendjét phlebologist választja ki. Felméri a vénák állapotát, meghatározza a betegség stádiumát és figyelembe veszi az egyidejűleg előforduló betegségek jelenlétét.

Gyógyszeres kezelés

A korai stádiumban lévő visszér jól reagál a konzervatív kezelésre, de csak komplikációk és súlyos külső megnyilvánulások hiányában. A későbbi szakaszokban gyógyszereket írnak fel komplex és posztoperatív terápiára. A gyógyszeres kezelés magában foglalja a külső és belső használatra szolgáló formák használatát. A modern varikózis elleni gyógyszerek több csoportra oszthatók.

Venotonikumok és phleboprotektorok

Ezek olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják az érfal tónusát és normalizálják a vérkeringést.

A készítmények különböző hatóanyagok alapján készülnek, de ugyanaz a terápiás hatásuk. A venotonikumok gyorsan behatolnak a vénás falba és elegendő terápiás dózisban felhalmozódnak.

A vér viszkozitásának csökkentésére szolgáló eszközök

A visszér kezelése modern módszerekkel lehetetlen antikoagulánsok használata nélkül. Hígítják a vért, megakadályozzák az erek torlódását és normalizálják a mikrocirkulációt.

Fontos!

Az antitrombotikus gyógyszereknek sok ellenjavallata és mellékhatása van. Használat előtt konzultáljon orvosával.

Nem szteroid gyulladáscsökkentők

Ezeket a gyógyszereket thrombophlebitis, fájdalom-szindróma és duzzanat esetén alkalmazzák. Gyorsan enyhítik a gyulladást és csökkentik a krónikus érelégtelenség külső megnyilvánulásait.

Fontos!

A nem szteroid gyógyszerek gyakran emésztési mellékhatásokat okoznak. A tabletta formákat szigorúan étkezés után vagy közben kell bevenni.

Minimálisan invazív eljárások

A lábak varikózisának nem műtéti kezelésének módszerei

A lábak varikózisának nem műtéti kezelése nemcsak gyógyszeres terápiát, hanem mechanikai módszereket is magában foglal a patológia megszüntetésére. Minimálisan invazív beavatkozásoknak hívják őket. Ez egyfajta mini műtét, amely nem igényel kórházi kezelést, és mély bemetszések és érzéstelenítés nélkül történik.

Az ilyen technikák népszerűek a betegek körében a hosszú távú rehabilitáció hiánya és a munka megszakításának képessége miatt. A visszér bármely szakaszában megmutatják. De a kezelés hatása korai beavatkozással hosszabb ideig tart. A phlebológiai klinikák a nem műtéti kezelés négy fő módszerét kínálják:

 • lézeres terápia;
 • szkleroterápia az ér lumenjének lezárásával;
 • rádiófrekvenciás abláció;
 • miniflebectomia.

Minden módszer a kóros vénán keresztüli véráramlás leállításán alapul, annak bezárásával vagy eltávolításával.

Lézerterápia

A lábakon lévő varikózis kezelésének módszerei lézerfény segítségével lehetővé teszik a lábak kitágult vénáinak eltávolítását metszés és durva hegek nélkül. A módszer minden korosztály számára alkalmas, ellenjavallatok hiányában a kezelés minden szakaszában alkalmazzák.

Módszer lényege

Az erek lézeres koagulációja biztosítja a megbetegedett vénák megkeményedését és a véráramlás teljes leállítását bennük. A hatás elve a vénás falra gyakorolt hőhatás.

Az edény mentén mozgó speciális lézerfényvezető okozza héjainak ragasztását. Ennek eredményeként az érintett terület kikapcsolódik az általános keringésből. A lézersugár hosszát gondosan kiszámítják. Ez megakadályozza a szomszédos szövet égését.

Az eljárás előrehaladása

A lézeres koagulációs eljárás lefutása a visszeres lábakon

A beavatkozást járóbeteg alapon, ultrahang útmutatással végezzük. A beteget a láb fertőtlenítőjével kezelik, helyi érzéstelenítést hajtanak végre, és egy kis szúrást végeznek az érintett véna kezdetének területén, amelyet előre jeleznek. A lyukon keresztül vékony, fényvezető szondát vezetnek be. Előrelép a kóros terület végéig, majd a lézert csatlakoztatja, és a katétert visszahúzza. Ugyanakkor termikus hatással van az érszövetre, és összetapadnak.

A művelet körülbelül fél órát vesz igénybe. Befejezése után kompressziós harisnya kerül a lábakra. Javasoljuk, hogy további 30 percig maradjon a klinikán, állandóan mozogva. Ez biztosítja a vérkeringés normalizálódását és a lehetséges szövődmények azonosítását.

Főbb előnyök és hatékonyság

A visszér lézeres kezelése jól tolerálható. A betegek a terápia gyors és hosszú távú hatásáról számolnak be. Az előnyök a következők:

 • minimálisan invazív;
 • varratok hiánya;
 • fájdalommentesség;
 • helyi érzéstelenítés;
 • rövid gyógyulási időszak.

A lézerterápia, korai megvalósítás és az orvosi ajánlások további betartása mellett, megakadályozza a visszér progresszióját.

Ellenjavallatok

A lábak varikózisának lézeres koagulációjának számos korlátja van. A műtét megtervezése során az orvos alapos előzményeket gyűjt a lehetséges ellenjavallatok azonosítása érdekében. Ezek tartalmazzák:

 • általános és helyi gyulladásos folyamatok az akut stádiumban;
 • gennyes gócok az eljárás helyén;
 • trombózis és thrombophlebitis;
 • terhesség és szoptatás;
 • artériás betegség;
 • a vénák kitágulása a lábakon átmérője meghaladja az 1 cm-t és összetett szerkezetük.

Ha ezeket a tényezőket azonosítják, a lézeres kezelést alternatív módszerekkel helyettesítik. Ezt követően, amikor a kockázati tényező kiküszöbölődik, az invazív beavatkozás lehetősége újra megfontolható.

Bonyodalmak

Az eljárás szövődményei a hőmérséklet rövid ideig tartó alacsony emelkedéséig, fájdalomként és kellemetlenségként nyilvánulnak meg a térd hajlítása során.

Fontos!

A 38 fok feletti hőmérséklet-emelkedéssel járó láz és a lábak éles fájdalma súlyos komplikációk jele lehet, amelyek sürgős kórházi kezelést igényelnek.

Szkleroterápia

Egy másik modern módszer a visszér műtét nélküli kezelésére. A leghatékonyabb a betegség első három szakaszában. De trófikus változásokkal rendelkező haladó formák esetén is alkalmazzák.

Működési elve

A phlebosclerosis segít megszüntetni a normális véráramlást gátló elváltozást. Az eljárás magában foglalja a vénák mesterséges lezárását. Ehhez gyógyszereket fecskendeznek a lábak beteg edényeibe, ami a vénás falak elpusztítását okozza. A művelet rendkívül hatékony és alacsony toxikus hatású szerek alkalmazását foglalja magában.

Hogyan zajlik az eljárás

Az érintett vénák előre kiválasztott területeit érzéstelenítőkkel injektálják. Ezután az orvos szklerotizáló gyógyszereket fecskendez a megnagyobbodott területekre. Az eljárás időtartama 30 perc.

A visszér több gócának jelenlétében a scleroterápiát több szakaszban, legalább egy hétközönként végezzük. A beavatkozás végén kompressziós harisnya kerül a lábakra, és ajánlott fél órát nyugodt tempóban járni. A rugalmas pólyákat éjjel-nappal legfeljebb 1 hétig kell viselni. Akkor 6 hónapig át kell állnia nappali viseletre.

Ellenjavallatok és posztoperatív korlátozások

A visszeres gyógyszerek szkleroterápiája ellenjavallt terhes és szoptató nőknél. Nem alkalmazzák mély trombózis és vénás fekély esetén.

A műtét utáni időszakban a fürdő és a szauna látogatása kb. 2 hónapig tilos. A forró fürdők szintén ellenjavallt. A súlyemelés csak hat hónapig ajánlott. A visszér későbbi szakaszaiban végzett műtétek után ajánlott kompressziós ruhadarabokat használni egész életen át.

Rádiófrekvenciás abláció

Ez a módszer a közelmúltban népszerűvé vált. Az alsó végtagok varikózisának nem műtéti kezelése rádiófrekvenciás sugárzással drága berendezések használatát igényli. Ezért az eljárást főleg nagy érrendszeri központok végzik.

Az eljárás előrehaladása

Az előzetes diagnosztikai és előkészítő intézkedések után helyi érzéstelenítést hajtanak végre. Az érzéstelenítés után egy rádiófrekvenciás eszközzel ellátott katétert helyeznek a vénába. A lábak edényein történő mozgáskor a magas hőmérséklet a véna lumenjének záródását okozza.

Megjegyzés:

Az egyetlen kellemetlen érzés a beteg számára az érzéstelenítő gyógyszer injekciójával jár. A művelet többi része fájdalommentes.

Módszer művelet

A vénák ablációja vagy bezárása rádiófrekvenciás hullámok segítségével leállítja a vér mozgását a kóros éren. A véna összetapad és fokozatosan feloldódik. A fókusz elzáródása után a vérellátás nem zavar, és a mélyebb vénákon keresztül történik.

Előnyök és hátrányok

Ez a módszer az egyik leghatékonyabb. A szakértők megjegyzik a relapszusok hosszú hiányát, miután ezt a módszert alkalmazták a vénáknak a lábakban. Az eljárás előnyei:

 • helyi érzéstelenítés;
 • a fájdalom hiánya;
 • járóbeteg-magatartás;
 • azonnali hatást.

A hátrányok közé tartozik a magas költségek és a következő ellenjavallatok jelenléte:

 • terhesség;
 • elhízottság;
 • szoptatás;
 • az alsó végtagok edényeinek érelmeszesedése;
 • gyulladásos folyamatok a lábakon.

Fontos!

A krónikus betegségek lefolyásával és a vénák szerkezeti jellemzőivel egyedi ellenjavallatok lehetnek.

Miniflebectomia

A módszer kiterjedt vénaműtéteket váltott fel. A módszer lényege az edény kóros részének eltávolítása. De ha korábban ezt bőr bemetszésekkel végezték, akkor most csak egy kis defektre van szükség. Rajta keresztül az érintett vénát egy speciális kampóval kihúzzák. Levágják az egészséges területekről, és a végeket varrják. Az eljárás minimálisan invazív módszer. A beavatkozás után ajánlott:

 • ne menjen a fürdőbe és ne vegyen forró fürdőt;
 • ne emelje a súlyokat;
 • viseljen rugalmas fehérneműt.

Ellenjavallatok és következmények

Mikroflebectomiát nem végeznek terhesség, trombózis és szomatikus betegségek alatt az akut stádiumban.

Előnyök

A phlebectomia fő előnye a műtét lehetősége a láb vénáinak összetett felépítésével és a 10 mm-nél nagyobb vazodilatációval.

Fontos!

A minimálisan invazív módszerek csak a betegség következményeit szüntetik meg, nem befolyásolják a visszér okait. Ezért, ha a kockázati tényezők továbbra is fennállnak, szükség lehet újbóli beavatkozásra.