A lábak visszér: okai, fő tünetei és kezelése

A lábak alsó végtagjain található visszér a nagy vagy kicsi vénarendszer felszíni erének megbetegedése, melyhez csomópontos tágulásuk, a falak elvékonyodásával járó hossznövekedés, szelepelégtelenség, a vénás keringés zavara és a szövetek táplálkozása jár. Latin nyelvről lefordítva a "visszér" név jelentése "duzzanat". Ez a vénás betegség az első írott nyelv óta ismert és évszázadok óta kíséri az emberiséget. A betegség mind a férfiaknál (67%), mind a nőknél (90%) elterjedt. Az elmúlt években a kutatók azzal érveltek, hogy a betegség terjedésének tendenciája növekszik. A legtöbb esetben, felnőttkorban, a betegség krónikus formája figyelhető meg.

A betegség első tünetei már serdülőkortól jelentkezhetnek, és az évek során súlyosbodhatnak és kialakulhatnak. Az élet legfőbb veszélyét a visszerek hátterében kialakuló szövődmények jelentik.

A lábak varikózisának fő okai

A varikózis fő okai a lábakon:

 1. Székrekedés.
 2. Helytelen kezelés.
 3. Testmozgás hiánya.
 4. Dohányzás és alkoholfogyasztás.
 5. Szűk cipő.
 6. Terhesség.
 7. Elhízottság.
 8. Hosszan tartó állva.
 9. A kötőszövet veleszületett gyengesége.
 10. Cukorbetegség.
 11. A szív- és érrendszer és a vesék betegségei.
 12. Sérülés vagy műtét a végtagokon.

A betegség főleg 30 év után nyilvánul meg. A varikózis oka a lábakon olyan tényezők is lehetnek, mint: veleszületett hajlam, a vénás falak gyengesége, hormonális gyógyszerek gyakori alkalmazása, allergia, immunrendszeri rendellenességek, dermatitis vagy cellulitis. A genetikai öröklés ebben a kérdésben is fontos szerepet játszik. Az esetek 70% -ában a visszeres szülők a betegséget továbbítják gyermekeiknek.

Az alsó végtagok varikózisának egyéb okai

Számos tényező járul hozzá a betegség kialakulásához, de a lábakon lévő visszerek tüneteinek fő oka a vénás rendszer szelepeinek meghibásodása. Emiatt meghibásodik a végtagok véráramlása, és megnő az erek és a vénák. A véráramlás nem képes keringeni az erekben, és tehetetlenséggel az alsó végtagokra irányul. Így a lábak áramlanak, és a vénás rendszer munkája kudarcot vall, ami a betegség bonyolult formájához vezethet.

Az alsó végtagok varikózisának kialakulásának leggyakoribb oka a hosszan tartó álló helyzet vagy anatómiailag helytelenül felszerelt cipő viselése. Így nagy a terhelés a lábak érrendszerén, amely az egész test egészét károsíthatja, kihatva a szív- és érrendszerre, az izom-csontrendszerre és a bőrre.

Az alsó végtagok visszérének elsődleges tünetei és a lábakon lévő vénák betegségének fotói

A lábak varikózisának elsődleges jelei a következők:

 • A lábak duzzanata az alsó lábszár, a láb és a boka alatt a nap végén.
 • A borjúizmok "megrepedésének" érzése fizikai megterhelés vagy hosszan tartó ülés után.

A betegség kialakulásának és kialakulásának kezdetén a vénákban és az erekben bekövetkező változások külső jelei hiányozhatnak vagy gyengén kifejezhetők.

Az alsó végtagok (visszér) vénás betegségének tünetei terápia hiányában az idő múlásával súlyosbodnak. A jövőben olyan tünetek jelentkezhetnek, mint:

 1. Fájdalmas fájdalom a vádli izmokban.
 2. Égő érzés és nehézség.
 3. A bőr szárazsága és hámlása, pigmentáció kíséretében.
 4. Éjszakai görcsök.
 5. Vörös-kék kapilláris dilatációk kialakulása.
 6. A vénák kiterjesztése és a csomópontok kialakulása.
 7. A sebek kialakulása.

Az alsó végtagok visszér kialakulásának fő tünetei a vénák mentén kialakuló kiemelkedések és a noduláris duzzanat. Fájdalmak és nehézségek vannak a lábakban, melegség és égés érzése a vénák mentén, éjszakai görcsök a lábakban és este duzzanat, reggel enyhül. A betegség lassan - évek, és néha évtizedek alatt - fejlődik.

A jövőben a bőr kékes árnyalatot kap, majd megjelenik a lábak bőrének sötétedése és megvastagodása. Haladóbb esetekben trofikus fekélyek fordulnak elő.

A visszér megjelenésének első tünetein a lábakon a kezelést egy phlebológus írja elő - az alsó végtagok érbetegségének kezelésére szakosodott szakember.

A lábakon a kék-vörös duzzanatok és csomópontok formájában jelentkező visszeres vénák tüneteinek okait nemcsak a véráramlás zavara, hanem a vénaszelepek működésének destabilizálása is okozza, amelyek nem képesek "szivattyúzni". vér felfelé. Emiatt fennáll a vérrögképződés veszélye, amelyek életveszélyesek.

A betegség kialakulásának kockázatát parazitafertőzésben szenvedők jelentik. Lehet chlamydia, gomba, Trichomonas és hasonlók.

Nézzen meg egy fotót a lábakon kialakuló visszerek fő tüneteiről, amelyeket az alábbiakban mutatunk be:

egészséges lábak és visszerek a lábakban

Az alsó végtagok négyféle visszér

Hagyományosan az orvosok négy típusra osztják a betegséget, amelyek mindegyike súlyosságában és elhelyezkedésében különbözik. Az alsó végtagok visszér típusai:

 • Retikuláris.
 • Szegmentális.
 • Törzs.
 • Perforáló.

A retikuláris varikózis a legkönnyebb típusú betegség, amely legfeljebb 3 mm hosszú kis kapillárisokat érint. Kozmetikai problémának számít, mivel könnyen kezelhető.

A betegség szegmentális formája befolyásolja a mellékvénákat. Általános szabály, hogy ez a betegség súlyos formája, amely megelőzi a szövődményeket.

A törzs visszér egy olyan betegségfajta, amely a kis és nagy saphena vénák törzsét érinti. Jellemző jellemző a szelepek hiánya, ami a mellékvénák megnagyobbodásának kialakulásához vezet.

A betegség perforáló típusa a felszíni ereket és a mély saphena ereket összekötő vénákat érinti.

Az alsó végtagok varikózisának fokai: a lábvénás megbetegedés szakaszai

A betegséget a varikózis kialakulásának szakaszai szerint osztályozzák:

 • Kompenzációs szakasz.
 • Szubkompenzációs szakasz.
 • Dekompenzációs szakasz.

A kompenzációs szakasz a legkönnyebben gyógyítható. Minden tünet rejtett vagy enyhe. Ami az időtartamot illeti, ebben a kérdésben nehéz egyértelműen válaszolni. A látens periódus 2-8 évig tarthat.

A szubkompenzációs fázist kifejezett tünetek és összetettebb kezelés jellemzi. A gyógyszeres kezelés ciklusa kompressziós kötés viseléséből, tabletták bevételéből és külső szerek használatából áll (kenőcsök, gélek és hasonlók formájában). Megfelelő eredmény hiányában azonban műtéti műtét kötelező.

A betegség harmadik fázisa visszafordíthatatlan, és azonnali műtéti kezelést igényel. Ha ez a szakasz kialakul, súlyos szövődmények léphetnek fel, amelyek kezelése sok időt és erőfeszítést igényel.

A betegség kialakulásával több fokozatra oszlik, amelyek hatékony kezelés hiányában felváltva helyettesítik egymást, és végül súlyos szövődményekhez vezetnek.

Az alsó végtagok varikózisának első fejlődési szakasza a betegség kezdeti megjelenésének pillanatában tekinthető a testben, amikor nincsenek külső tényezők és megnyilvánulások, de a keringési rendszer meghibásodása már megkezdődött. Az egyetlen jel, amely a test rendellenességéről árulkodik, a lábak duzzanata és fájdalma.

A második szakaszban már láthatók a kapillárisok vaszkuláris tágulásával járó kis területek. Egyetlen és szegmentális formában is bemutathatók. A háló alig látható és vékony, általában világos kékes vagy vöröses színű. Időnként zavarja a lábak fájdalma és a "vattás" végtagok érzése.

Az alsó végtagok varikózisának harmadik fokú fejlődésére a vénás károsodás jellemző, amely kék csomópontok vagy duzzanatok formájában nyilvánul meg. A vénás csomók duzzanata fokozódik fizikai megterhelés, hosszan tartó álló vagy ülés után. Ettől kezdve fennáll a vérrögképződés veszélye.

A varikózis kialakulásának negyedik fokára a lábakon nemcsak a vénás és kapilláris tágulás jellemző, hanem a lábizmok rendszeres fájdalma, a végtagok duzzanata és fáradtsága is. Mindezek a tünetek egyre hangsúlyosabbá és gyakoribbá válnak, különösen a nap végén.

Az ötödik szakasz lábán található visszéreket a vérellátás hiányával járó trofikus változások megjelenése jellemzi. A túlzottan felhalmozódott pigment barnára és sötétkékre festi a végtagok érintett területeit. Ezzel párhuzamosan a bőr gyulladásos folyamata alakul ki, fehér, kissé beesett foltok képződésével.

Az alsó végtagok varikózisának hatodik fejlődési szakaszában trofikus fekély előfordulása figyelhető meg. Ez a betegség legsúlyosabb formája, amely végzetes lehet.

Nézze meg a varikózis stádiumainak fotóját, amely a lábakon lokalizálódik, és részletes tanulmányt készít:

a varikózis kialakulásának szakaszai a lábakon

A vénabetegség szövődménye: az alsó végtagok mély visszér

Az elhanyagolt forma vagy a helytelen kezelés a varikózis szövődményeinek oka a lábakon. A visszér hátterében thrombophlebitis alakul ki (a véna belső falának gyulladása a vérrög képződésének eredményeként). A vérrög lehetséges elválasztása a véna falától a tüdőartéria thromboembóliáját (elzáródását) fenyegeti.

Ha a trombus átmérője megegyezik az artéria törzsének átmérőjével, akkor hirtelen halál léphet fel. Ha a trombus átmérője kisebb, akkor továbbhalad a tüdőartéria ágaiba, ami szívrohamot vagy tüdőödémát vált ki.

A szöveti oxigénellátás megsértésének eredményeként trofikus fekély, ekcéma, ödéma, dermatitis alakulhat ki. Egy másik lehetséges szövődmény a mély visszér az alsó végtagokon. Jellemzője a legmélyebb keringési rendszerek legyőzése a későbbi duzzadással és tömörödéssel.

Külsőleg ez a betegségforma nem lehet annyira hangsúlyos, mint a felszíni visszerek, de nem kevésbé veszélyes az egészségre.

A lábak visszér diagnosztikája

A betegség diagnosztizálását a következők segítségével végezzük:

 • Felszíni vénák vizsgálata.
 • Tapintás.
 • Hám (funkcionális) tesztek.
 • A vénák duplex ultrahangos vizsgálata (ultrahang angioszkennelés).
 • Doppler ultrahangvizsgálat.

Mélyvénás károsodás esetén phlebográfiát és phleboscintigraphiát adnak a fenti módszerekhez.

A betegség diagnosztizálásához használt fő funkcionális teszt a Barrow-Sheinis háromvezetékes teszt. Lényege a vénás szelepek teljesítményének tanulmányozásában rejlik, amikor az alsó végtagok bizonyos területeire Tournette-eket alkalmaznak.

A minta akkor tekinthető pozitívnak, ha az elemzés során vénás csomópontok jelentek meg a kötések felett vagy között.

A lábakon a visszerek első tünetei és jelei esetén a kezelést duplex ultrahangvizsgálat alapján írják elő, amely lehetővé teszi a vénák képének, a véráramlás sebességének és irányának részletes tanulmányozását. Ez egy modern diagnosztikai módszer, amelyet széles körben alkalmaznak az orvostudományban. Neki köszönhetően teljesen meghatározható az inaktív véráramlás és a vénás szelepek meghibásodásával járó helyek.

 • Doppler ultrahangvizsgálat- ultrahang módszer az érbetegségek tanulmányozására a Doppler-effektus alapján (a hullámok gyakoriságának változása a részecskék mozgásának sebességétől függően).
 • PhlebográfiaRöntgen módszer az érrendszer vizsgálatára, amely egy röntgen kontrasztanyag bevitelén alapszik a vizsgált területre, amely lehetővé teszi a vénák és a kapillárisok megjelenítését a képen.
 • Phleboscintigraphy- radionuklid izotópok használatán alapuló diagnosztikai módszer.

Gyógyszer az alsó végtagok varikózisának kezelésére

Az alsó végtagok varikózisának kezelésére szolgáló összes módszer két csoportra osztható:

 • Konzervatív.
 • Sebészeti.

A visszér konzervatív kezelése kompressziós harisnya (harisnya, harisnya) viselésével és venotonikus gyógyszerekkel végzett orvosi terápiával kezdődik. Az alsó végtagok visszérének kompressziós kezelésének hatékonysága az ókortól kezdve bizonyított. Ennek köszönhetően csökken a vénák átmérője, fokozódik a véráramlás, javul a vénás szelepek munkája és megszűnik a duzzanat.

Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket írnak fel az alsó végtagok visszeres megbetegedéseiben (thrombophlebitis). Ezek kenőcsök és gélek. Antikoagulánsokat írnak fel a betegség későbbi szakaszaiban a vérrögök feloldására és megelőzésére. Thrombophlebitis esetén a piócákkal végzett kezelés hatékony.

Az alsó végtagok visszérének orvosi kezelése a vénás erek falainak megerősítésére irányul, erre a célra speciális gyógyszereket alkalmaznak.

A terápia során gyakran kenőcsöket és géleket alkalmaznak a duzzanat és a fáradtság enyhítésére. A legmegfelelőbb gyógyszert szakember választja ki.

A lábak varikózisának kezelésére szolgáló gyógyszerek: olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák az alsó végtagok trombózisát

A lábakon lévő visszerek kezelésére venotonikus tabletta készítményeket alkalmaznak, javítják a vérkeringést, helyreállítják az érrendszeri tónust és a nyirokfolyadék kiáramlását.

A lábak varikózisának trombózist megelőző gyógyszerei hígítják a vért, megakadályozva az alvadék képződését. A gyógyszer fő összetevője az aszpirin.

A lábak varikózisának kezelésére duzzanatellenes gyógyszereket alkalmaznak. Az ilyen gyógyszereket komplex terápia során használják a nehézség és a fáradtság érzésének enyhítésére.

Sebészeti módszerek a lábak visszér kezelésére

Azokban az esetekben, amikor a gyógyszeres terápia nem segít, sebészeti kezelést hajtanak végre (az érintett vénák eltávolítása vagy olyan oldatok bevezetése, amelyek összetapadnak az érintett ér falain). A lábakon lévő varikózis kezelésére szolgáló sebészeti módszerek a következők:

 • Phlebectomia.
 • A visszér lézeres koagulációja.
 • A visszerek rádiófrekvenciás koagulációja.
 • Szkleroterápia.

A phlebectomia célja a véráramlás helyreállítása és a visszerek kiküszöbölése. A műtéti beavatkozás legfeljebb 2 órán át tart, a hegek minimálisak (az egyik heg hossza 3-5 mm), a vérveszteség eléri a 10% -ot.

A visszér lézeres koagulációja segít abban, hogyan lehet hatékonyan gyógyítani a lábakon lévő visszéreket az erek falára ható lézeres hősugárzás segítségével, ami végül a vénának összekötő zsinór megjelenését adja.

A visszerek rádiófrekvenciás koagulációja a legmodernebb és legkevésbé traumatikus kezelési módszer. Lényege az erek belső falaira ható rádióhullámban rejlik, amelynek következtében összenyomódnak.

A szkleroterápia egy speciális gyógyszer (szklerozáns) alkalmazásán alapul, amelyet vékony tűkkel injektálnak az érintett erekbe. Ez a láb visszérgyulladására alkalmazott gyógyszer dugót képez, amely blokkolja a véráramlást. Az erek falait összeragasztják, és a varikózis ki van zárva a keringési rendszerből. Ezt követően egy idő után egy vékony kötőszalaggá válik, amely a bőr alatt teljesen láthatatlan.

Hogyan lehet otthon gyógyítani a visszerek visszérét: kenőcsök, tinktúrák és főzetek

A szokásos gyógyszer mellett alternatív terápiák is léteznek a betegségre. De ne felejtsük el: Mielőtt otthon megpróbálná gyógyítani a visszerek, forduljon szakemberhez.

A visszér kezelésének általános módszere a vadgesztenye. Ennek alapján tinktúrát készítenek mind külső, mind belső használatra. A termék elkészítéséhez hámozza meg a gesztenyét, és fedje le egy pohár vodkával. Ragaszkodjon sötét helyre 14-15 napig. A kontrasztos lábfürdő után kenje meg az alsó lábszárát a véráramlás javítása érdekében. Vagy vegyen be 30 cseppet naponta háromszor étkezés után.

A körömvirág főzete aktiválja a kollagéntermelést és elősegíti a gyógyulást. A termék elkészítéséhez főzzön száraz virágokat 1: 4 arányban, vattával tegye be az érintett területeket.

Ne feledje, hogy a kezelést csak orvos írja fel. Az öndiagnosztikai módszerek az erek állapotának romlásához vezethetnek. Ne kockáztassa egészségét, és forduljon orvoshoz.

Táplálkozás a visszerek visszérében: étrend az alsó végtagok vénáinak betegségére

A láb visszeres táplálékának célja több cél elérése:

 • Megszabadulni a felesleges kilóktól.
 • A duzzanatok eltávolítása.
 • Az erek falainak megerősítése.
 • Vérhígítás.

Túlsúly jelenlétében a visszér kezelése gyakorlatilag nem ad eredményt. Ezért a fogyás a terápia szerves része.

A lábakon lévő duzzanat eltávolítása segít normalizálni a test vízháztartását. A vér viszkozitásának csökkentése csökkenti a vérnyomást és javítja a vérkeringést.

A táplálkozás elvei az alsó végtagok visszeressége esetén:

 • Az étkezésnek töredékesnek és gyakorinak kell lennie (naponta legfeljebb ötször).
 • A reggeli a diéta kötelező része.
 • A vacsorának legalább 4 órával lefekvés előtt kell lennie.
 • Étkezés közben ne igyon vizet étellel - ez hígítja a gyomornedvet és rontja a nyomelemek felszívódását.

Az alsó végtagok visszeres étrendjében a következőkre van szükség: C-vitamin (citrusfélék, paradicsom, csipkebogyó), E-vitamin (hüvelyesek, máj, tojássárgája, zöldhagyma), P-vitamin (grapefruit, dió, fekete ribizli) , bioflavonoidok (sötét cseresznye, meggy), réz (tenger gyümölcsei). A napi folyadékmennyiségnek legalább 1, 5 liternek kell lennie. Szigorú korlátozás az alkoholos italok, kávé, savanyúságok, füstölt húsok használatában.

A tenger gyümölcsei örülnek az étrendnek, amely elősegíti az elasztin termelését, amely segít megerősíteni az erek falát. Ugyanezen tulajdonság van a moszatban. Ezenkívül ezek a termékek bioflavonoidokat tartalmaznak, amelyek általában pozitív hatással vannak a vénás falak gyógyulására.

A diéta során a visszerek a lábakon különös figyelmet fordítanak számos olyan termékre, amelyek a szakértők szerint a leghatékonyabbak a szövődmények megelőzésében. Ezek olyan élelmiszeripari termékek, mint:

 • Áfonya.
 • Avokádó.
 • Cukorrépa.
 • Rozmaring.
 • Gyömbér gyökér.
 • Hajdina.

Az áfonya gazdag kollagénben, amely segít megerősíteni az ereket. Ezenkívül a bogyókat E-vitaminnal és pektinnel töltik meg.

Az avokádó nagy mennyiségű E- és C-vitamint tartalmaz, amelyek szükségesek a vénás megbetegedésekhez, valamint a glutationt, amely hozzájárul a felszívódásukhoz.

A cékla betacianidot tartalmaz, amely jelentősen csökkenti a vér homocisztein szintjét, ami károsítja az erek falát.

A rozmaring rendszeres alkalmazásával megfigyelhető a vénás falak megerősödése. Ezenkívül a fűszerezés tökéletes összhangban van mind a hússal, mind a halakkal.

A gyömbér mérsékelt alkalmazásával javul a vér mikrocirkulációja és csökken a vénák fájdalma. Ezt a testre gyakorolt hatást a terméknek a fibrin oldására való tulajdonsága magyarázza, amely visszér esetén felesleges. Ez az anyag nem bomlik le a szervezetben, és mivel feleslegben van, hozzájárul a vénák megvastagodásához.

A hajdina a gabonafélék közül a leghasznosabb. Ennek oka az a tény, hogy számos aminosavat, nagy mennyiségű rutint és fehérjét tartalmaz. Ez egy diétás termék, amely segít normalizálni a testsúlyt és feltölteni a testet a szükséges mikroorganizmusokkal.

A varikózis kialakulásának megelőzése a lábakon

A lábakon lévő visszerek megelőzésére a fizikai gyakorlatok (úszás, kerékpározás, síelés) nagyon hatékonyak. Ha mozgásszegény, akkor tartson egy rövid sportszünetet a nap folyamán. Ehhez egyszerű lábgyakorlatokat végezhet. Például széken ülve emelje fel a zoknit és a térdét 10-15-ször a véráramlás javítása érdekében. Vagy álljon fel és nyújtson többször a lábujjain.

Azok számára, akik napközben talpon vannak, a testmozgás ugyanolyan fontos. Az erek duzzadásának és stresszének enyhítésére a legegyszerűbb és nem kevésbé hatékony módszer, ha a lábát vízszintes helyzetben tartja napi 7-8 percig. Ehhez csak feküdjön a hátára, és tegye az alsó végtagokat a falra vagy a kanapé hátuljára. Így a vér a gravitáció hatására a szív felé rohan.

Egy másik ajánlás a betegségek megelőzésére az éjszakai pihenésre és az ébredésre vonatkozik. Alvás közben a lábadnak körülbelül 20 ° -kal a feje fölött kell lennie, reggel próbáljon lassan kelni az ágyból, nyugodtan járjon napközben, ne üljön keresztbe tett lábbal. A kontraszt zuhany nagyon hasznos (a víz hőmérsékletének fokozatos csökkenése hidegre).

A lábakon található visszér kialakulásának megelőzésére hasznosak a meleg lábfürdők a tölgy kéreg, gesztenye, kamilla, orbáncfű főzetéből, a fehér akácvirágok alkoholos tinktúrájával való dörzsölés, a Kalanchoe levelek és az almaecet. . Rövid hidromasszázs-pálya megengedett, amely otthon is elvégezhető.

Semmilyen esetben sem szabad kipróbálni olyan kozmetikai eljárásokat, mint a gyantázás, a shugaring, az enzim és a kvantum epilálás, a szőrtelenítés csipesszel. Mindezen módszerek a lábszár vegetációjának kezelésére traumás hatást gyakorolnak az erek falaira.

Ha hajlamos erre a betegségre, akkor ne kísérletezzen a lábak tetoválásával. Ez fokozni fogja a betegség kialakulását, és provokálhatja a vénás fertőzést a nem fertőtlenített eszközökből.